Espanjalaisen mestarin lasiveistoksia Riihimäellä

Riihimäen lasimuseo esittelee eurooppalaisten mestarien sarjassa nyt Javier Gómezin, Espanjan merkittävimpänä pidetyn nykylasitaiteilijan. Hänen töitään ei ole nähty Suomessa aiemmin.

Vaikka Javier Gómez on osallistunut kymmeniin näyttelyihin eri puolilla maailmaa, kuuluu Riihimäen-näyttely hänen suurimpiin esittäytymisiinsä ulkomailla. Riihimäen lasimuseon suuren näyttelysalin täyttävät 39 veistosta 15 viime vuoden ajalta.

Vuonna 1957 Avillassa syntynyt Gómez oppi tuntemaan lasin perheen tasolasiyrityksessä. Veistosten tekemisen hän aloitti ilman taiteilijakoulutusta 1980-luvun lopulla. Sysäyksen antoivat espanjalaisen tasolasitaiteen uranuurtajan Joaquín Torres Estebanin työt.

Varhaisimmissa töissä näkyy selvästi Gómezille tyypillinen tekniikka. Hän liimaa lasilevyjä hahmotelmaksi, jota sitten muotoilee, veistää ja kiillottaa sekä hioo tai hiekkapuhaltaa. Teoksissa on tärkeä sija geometrisilla kaarilla.

Nykyisin Gómez työskentelee Madridissa. Uusimmissa töissään hän on ottanut mukaan värin. Lisäksi hän rikkoo lasia sisältä niin, että liimattuja kerroksia saa nykyveistoksista etsiä.

Näyttelyn pienimmät työt ovat parikymmensenttisiä, suurimmilla on pituutta miltei puolitoista metriä.

Näyttelyyn liittyy luettelo, johon Gómezin lasitaiteesta kertovan esittelyn on kirjoittanut madridilainen taidehistorian professori Maria Teresa Gónzales Vicario.

Gómezin näyttely jatkuu lasimuseossa vuoden loppuun asti. Sen järjestämistä ovat edistäneet opetusministeriö ja Espanjan suurlähetystö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja