Mainos

Espanja saa pikapuolin ensimmäisen lainaerän

Euromaat valmistautuvat myöntämään Espanjalle ensimmäisen lainasiivun maan pankkien pääomittamiseen vielä tämän kuun puolella.

Valtiovarainministerit sopivat pitkälle yöhön venyneessä kokouksessaan, että lopullinen sopimus Espanjan tukipaketista pyritään saamaan valmiiksi parin viikon kuluessa. Ensimmäinen 30 miljardin euron siivu voitaisiin maksaa jo kuun lopulla.

Tällä hetkellä tuen koko summaa ei edes tiedetä, mutta ylärajaksi on määritelty 100 miljardia.

Espanjan pankkiahdinko on nostanut sen lainakorkoja vaarallisesti, ja nyt euromaat yrittävät antaa selkeän viestin siitä, että maata tuetaan ja riittävän nopeasti.

Euromaat antoivat Espanjalle lisäaikaa budjettivajeen kuromiseen. Vajeen on oltava enintään 3 prosentissa vuonna 2014, ei vielä ensi vuonna, kuten aiemmin oli sovittu.

Tuen maksaminen aloitetaan euroalueen väliaikaisesta kriisirahastosta, kunnes pysyvän rahaston aloitettua siirrytään siihen. Suomi neuvottelee itselleen vakuuksia Espanja-pakettiin, mutta neuvottelut ovat vielä alkutekijöissään.

Euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi kokouksen jälkeen, että on mahdollista, että Espanjan pankit saisivat myöhemmässä vaiheessa suoraa pääomitusta kriisirahastoista. Sitä ennen on kuitenkin oltava pystyssä yhteinen pankkivalvonta, jonka rakentaminen vie parhaassakin tapauksessa kuukausia.

Espanjan tuen ehdot liittyvät ennen kaikkea pankkien uudelleen järjestämiseen.

Euroryhmä päätti selvittää tarkemmin Kyproksen tarvetta tukeen, joka liittyisi niin ikään pankkisektorin tukemiseen. Kreikka ei toistaiseksi vaatinut euromailta helpotuksia omaan ohjelmaansa, mutta asiasta keskusteltaneen myöhemmin.

(MTV3 - STT)

Katso Saija Nirosen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.