Mainos

Espanja rekisteröi laittomia siirtolaisia

Espanjassa on alkanut tänään massiivinen laittomien siirtolaisten rekisteröintioperaatio.

Espanjassa on käynnistänyt laittomien siirtolaisten joukkoarmahduksen. Muiden eu-maiden kritiikistä huolimatta Espanja tarjoaa armahdusta laittomille maahanmuuttajille vedoten siihen, että näin saadaan lisää veronmaksajia ja estetään harmaan työvoiman käyttö. Rekisteröinnin jälkeen maahanmuuttajat saavat oleskeluluvan ja sitä myöten vapaan liikkumisoikeuden Euroopan unionissa.

Päästäkseen hyötymään armahduksesta laittomasti Espanjaan saapuneiden on todistettava henkilöllisyytensä. Tarvittavien asiakirjojen hankinta on synnyttänyt jonoja Espanjan konsulaattien ovilla.

Työluvan hakijan on osoitettava asuneensa Espanjassa ennen viime elokuuta. Hänellä täytyy olla myös vähintään puolen vuoden työsopimus ja rikokseton tausta.

Espanjan kautta tulee suurin osa Euroopaan laittomista saapuvista siirtolaisista. Heitä arvellaan olevan Espanjassa yli miljoona. Vielä ei tiedetä, kuinka moni heistä käyttä armahduksen mahdollisuutta. Kolmen kuukauden kuluessa toimitettavaa massarekisteröintiä hoitaa yli 3000:n virkamiehen koneisto satoine infopisteineen ja toimistoineen.

Hankkeen ympärillä on paljastunut jo väärinkäytöksiäkin. Mustassa pörssissä kaupitellaan väärennettyjä työsopimuksia kuin myös väärennöksiä kuntien väestörekistereistä.

Rekisteröinnin taustalla on halu saada laittomat maahanmuuttajat maksamaan veroja ja pakottaa työnantajat maksamaan sosiaaliturvamaksuja. Toimenpidettä on perusteltu myös sillä että se auttaa valvomaan maassa asuvia ulkomaalaisia mahdollisten uusien terrori-iskujen varalta.

Hankkeen vastustajat pelkäävät että porttien avaaminen hetkeksi houkuttelee taas lisää tulijoita. Armahduksessa työluvan saaneet siirtolaiset vievät pohjan muiden eu-maiden yrityksiltä hillitä maahanmuuttoa, sillä Espanjan laillistamat siirtolaiset saavat vapaan liikkumisoikeuden Euroopan Unionissa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.