Mainos

Espanja perui puheet päätöslauselman jäädyttämisestä

Espanjan ulkoministeriö perui tänään maan ulkoministerin Ana Palacion aikaisemmin päivällä antaman lausunnon, jonka mukaan Yhdysvaltain uutta Irak-päätöslauselmaa tukevat maat saattavat vetää päätöslauselmaluonnoksen takaisin.

Aiemman tiedon mukaan päätöslauselmaa ei ehkä olisi tuotu turvallisuusneuvoston käsittelyyn, koska Ranska on ilmoittanut estävänsä sen hyväksymisen ja Venäjäkin uhannut veto-oikeuden käytöllä.

-Hän (Palacio) viittasi vain sellaiseen hypoteettiseen tilanteeseen, jossa on olemassa etäinen mahdollisuus, että toista päätöslauselmaa ei esitetä. Espanja työskentelee toisen päätöslauselman puolesta ja yrittää rakentaa konsensusta ja enemmistöä turvaneuvostoon, kerrottiin Espanjan ulkoministeriöstä uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvallat, Britannia ja Espanja aikoivat paljastaa toisen Irak-päätöslauselmaluonnoksensa koko sisällön YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaille vielä keskiviikkona New Yorkin aikaa.

- Meille on kerrottu, että tulemme saamaan enemmän tai vähemmän virallisesti päätöslauselmaehdotuksen sisällön vielä keskiviikon aikana, sanoi Meksikon YK-lähettiläs Adolfo AquilarZinser toimittajille.

Luonnoksessa Irakille annetaan aikaa 17. päivään tätä kuuta todistaa, että se on luopumassa joukkotuhoaseistaan. Muussa tapauksessa Irakia uhataan sotilaallisilla toimilla. Aiempien tietojen mukaan YK:n turvallisuusneuvosto äänestäisi Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tukijoiden päätöslauselmasta tällä viikolla, aikaisintaan torstaina.

Yhdysvallat on toisaalta antanut ymmärtää, että Irakille voidaan ehkä antaa vielä 7-10 päivää lisäaikaa joukkotuhoaseista luopumiseen.

"Dollaridiplomatiaa ja lahjuksia"

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli Irakin tilanteesta tänään puhelimitse virkaveljensä George W. Bushin kanssa. Keskustelu käytiin venäläislähteiden mukaan amerikkalaisten aloitteesta.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs Alexander Vershbow varoitti Venäjää seurauksista, jos Venäjä käyttää turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan Yhdysvaltain päätöslauselmaa vastaan. Venäjä on Ranskan tavoin uhannut estää päätöslauselman hyväksymisen.

-Asia tulee aivan eri valoon riippuen siitä, käyttääkö Venäjä veto-oikeuttaan vai pidättyykö se äänestyksestä, Vershbow sanoi Izvestija-lehden haastattelussa.

Irak taas julisti tänään maan aseidenriisuntatoimien saaneen kansainvälisen yhteisön hyväksymisen. Presidentti Saddam Husseinin pojan omistama Babel-lehti kertoi, että Yhdysvallat ei ole saanut turvallisuusneuvoston enemmistöä voimatoimien käytön taakse, vaikka amerikkalaiset "ovat käyttäneet dollaridiplomatiaa ja lahjuksia" äänten ostamiseen.

Irakilaiset jatkoivat tänään al-Samoud-ohjusten tuhoamista YK:n valvonnassa. Tajin sotilastukikohdassa Bagdadin pohjoispuolella tuhottiin kolme ohjusta ja kaksi autokuormallista ohjusten osia. Samoud-ohjuksia on tuhottu YK:n asetarkastajien vaatimuksesta nyt 55. Niiden kokonaismäärä on noin 120.

Asetarkastajien mukaan Irak ei ole kuitenkaan vieläkään vastannut YK:n kysymyksiin VX-hermokaasusta ja pernarutosta. Irak on vakuuttanut hävittäneensä nämä kemialliset ja biologiset aseet omin neuvoin ilman YK:n valvontaa jo 1990-luvulla. Runsas viikko sitten Irak lupasi hermokaasusta ja pernarutosta lisää tietoja, mutta asetarkastajien mukaan uusia tietoja ei ole toistaiseksi esitetty.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.