Mainos

Espanja jatkaa vapaamielisellä tiellä

Espanja jatkaa vapaamielisellä sosiaalisten uudistusten tiellä sen jälkeen, kun pääministeri Jose Luis Zapatero valittiin jatkokaudelle sunnuntain vaaleissa.

Sosialisti Zapatero lupasi kiitospuheessaan jatkaa etenkin nuorten ja naisten aseman parantamista.

- Jatkamme sitä, minkä olemme hoitaneet hyvin ja korjaamme virheet, joita olemme tehneet, hän painotti.

Zapatero on uudistanut katolista maata reilusti sen jälkeen, kun hänen puolueensa yllättäen nousi valtaan 2004.

Homoparisuhteiden rekisteröinti on laillistettu, avioeron saamista yksinkertaistettu, kantasolututkimus sallittu ja naisten asemaa työelämässä kohennettu.

Lisäksi sadoille tuhansille laittomille työntekijöille on myönnetty oleskelulupa. Zapateron mukaan heidän nyt maksamillaan veroilla maksetaan jo yli miljoonan espanjalaisen eläkkeet.

Pienpuolueet suurimpia häviäjiä

Katolinen kirkko on ollut monista liberaaleista uudistuksista kauhuissaan ja on tukenut epäsuorasti konservatiiveja.

Monille äänestäjille edistyksellinen ote kuitenkin kelpaa. Sosialistit saivat lähes 44 prosenttia äänistä, vaikka oppositio ryöpytti hallitusta vaalikampanjan aikana rajusti talouskasvun hidastumisesta, Etan terrorismista ja siirtolaisuudesta.

Konservatiivit nostivat kuitenkin myös kannatustaan, ja pääsivät noin 40 prosenttiin. Suurimpia häviäjiä olivat pienpuolueet, etenkin Katalonian vasemmistonationalistit sekä kansallinen pieni vasemmistopuolue. Heidän äänestäjiensä arvioitiin tukeneen Zapateroa.

Pienistä puolueista vain Katalonian oikeistolainen nationalistipuolue CiU piti jotenkuten pintansa, ja sai Kataloniassa 21 prosenttia äänistä. Puolueen tuki olisi nyt tervetullut sosialisteille, jotka tarvitsevat enemmistöhallituksen muodostamiseksi liittolaisia.

Neuvotteluista voi kuitenkin tulla vaikeita, koska CiU haluaa Katalonialle lisää autonomiaa.

Riehakkaista voitonjuhlista huolimatta Zapateroa odottaa muutenkin todennäköisesti vaikea lähitulevaisuus. Esimerkiksi talouden hidastuminen näyttää pitkäaikaiselta ja Baskimaan konflikti on yhä ratkaisematta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.