Mainos

Espanja ja Marokko kiistelevät asumattomasta saaresta

Espanja ja Marokko ovat ajautuneet törmäyskurssille pienen ja asumattoman Perejilin saaren omistuksesta.

Marokko, vuoristoa


Noin jalkapallokentän kokoinen saari sijaitsee lähellä Espanjalle kuuluvaa Ceutan kaupunkia Afrikan rannikolla, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Marokosta. Kiista leimahti torstaina, kun Marokko lähetti sotilaitaan saarelle. Espanja vastasi seuraavana päivänä asettamalla partio- ja sukellusveneitä saaren edustalle ja laskemalla joukkoja Perejilin lähisaarille. Eilen nähtiin myös marokkolaisia aluksia saaren lähivesillä.

Espanjan ulkoministeri Ana Palacio rauhoitteli tänään tilannetta sanomalla, ettei kyse ole mistään valloituksesta. Hän kuitenkin toisti Espanjan pääministeri Jose Maria Aznarin aiemmin esittämän vaatimuksen, jonka mukaan marokkolaisten on poistuttava saarelta. Marokkolaisten mukaan saarelle vietiin joukkoja molempien maiden edun vuoksi. Maan viestintäministerin Mohamed Achaarin mukaan operaation tarkoituksena on estää laittomien siirtolaisten liikkuminen Afrikasta Euroopan puolelle.

-Ei ole mitään syytä kehittää tästä suurta draamaa. Marokko haluaa käyttää saarta taistellakseen laitonta siirtolaisuutta ja terrorismia vastaan, Achaari sanoi. Achaarin mukaan Marokolla ei ole mitään aikeita muiden alueen saarien suhteen. Laittomien siirtolaisten virtaaminen Afrikasta Espanjaan on kiristänyt maiden välejä jo pitkään. Lisäjännitystä ovat luoneet kiistat Länsi-Saharan alueiden omistuksesta, EU:n kalastussopimuksesta ja öljynporauksesta Kanarian saarten lähivesillä. EU:n komissio on asettunut Espanjan kannalle Perejilin kiistassa.

Lehdet sotajalalla

Molempien maiden sanomalehdet ovat ottaneet kriisistä kaiken irti. Espanjalaislehdet ovat nimittäneet marokkolaisten toimia "invaasioksi". Konservatiivinen ABC sanoi, että Marokon kuningas Mohammed VI yrittää vain saada kansansa huomion kiinnittymään johonkin muuhun kuin maassa vallitsevaan korruptioon ja köyhyyteen. El Mundon mielestä Marokon "provokaatioon" pitää vastata "tyynesti mutta perinpohjaisesti". Marokkolaislehdet puolestaan syyttivät Espanjaa hysteerisestä käyttäytymisestä ja ylimielisyydestä. Niiden mukaan Espanja ei ole vieläkään päässyt eroon siirtomaahengestään.

-Espanja yrittää rakentaa konfliktia ja käyttäytyy ylimielisesti, sanomalehti Liberation kirjoitti. Marokossa juhlitaan paraikaa kuningas Mohammed VI:n häitä.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.