Mainos

Espanja ei juuri luota Etan tulitaukoon

Espanja suhtautuu epäluuloisesti baskien Eta-järjestön tulitaukoon. Julistusta pidetään askeleena oikeaan suuntaan, mutta seuraavaksi Etan pitää suostua valvottuun aseriisuntaan.

- Eta ei ole vielä ilmoittanut aseiden luovuttamisesta tai väkivallan lopettamisesta pysyvästi. Tämä ei vielä riitä, arvioi nimettömänä pysynyt asiantuntija El Pais -lehdessä.

Etan edellinen "pysyvä" tulitauko jäi yhdeksän kuukauden pituiseksi vuonna 2006, kun se räjäytti pommin Madridin kansainvälisellä lentokentällä. Järjestö on aloittanut 11 tulitaukoa sitten vuoden 1981.

Tänään julkistamallaan videolla Eta vakuuttaa olevansa valmis demokraattiseen prosessiin. Nauhalla esiintyy nyrkit pystyssä kolme taistelijaa. He ovat pukeutuneet mustiin kaapuihin ja peittäneet kasvonsa hupuilla.

- Eta on sitoutunut demokraattisen ratkaisun etsintään, sanoo keskellä oleva nainen.

- Jos Espanjan hallitus on halukas, Eta on valmis tänään - niin kuin olimme eilenkin - sopimaan demokraattisen prosessin lähtökohdista. Olemme tehneet kantamme selväksi myös kansainväliselle yhteisölle.

Eta ei kerro, onko tulitauko pysyvä vai väliaikainen. Järjestö korostaa pidättyneensä hyökkäyksistä jo kuukausien ajan.

Pidätykset ovat heikentäneet Etaa

Baskien selvä enemmistö vastustaa väkivaltaa. Jopa Etan kannattajat ovat painostaneet sitä laskemaan aseensa ja keskittymään politiikkaan.

Etan poliittinen siipi Batasuna vetosi viimeksi eilen tulitauon ja rauhanneuvotteluiden puolesta. Kielletty Batasuna-puolue haluaa päästä pannastaan ensi vuoden paikallisvaaleihin mennessä.

Eta vaatii baskeille oikeutta päättää itse tulevaisuudestaan, mutta Espanja on kieltäytynyt keskustelemasta alueen itsenäisyydestä. Baskimaalla on kuitenkin laaja itsehallinto.

Espanjan hallitus uskoo, että Eta on heikentynyt merkittävästi viime vuosina. Satoja taistelijoita on pidätetty.

Helmikuussa kiinni jäi yksi järjestön tärkeimmistä johtajista Ibon Gogeascoechea, jota epäillään muun muassa kuningas Juan Carlosin murhayrityksestä.

(MTV3 - STT - AFP - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.