Mainos

Espanja aloitti karkotuslennot Senegaliin

Espanjassa varaudutaan karkotuksia vastustaviin mielenosoituksiin. Kanariansaarille on saapunut tänä vuonna noin 24 000 afrikkalaista.

Espanja on ryhtynyt lennättämään laittomasti maahan tulleita siirtolaisia Senegaliin. Silminnäkijöiden mukaan Espanjan poliisi saatteli noin 50 siirtolaista koneeseen, joka lähti illalla Kanariansaarilta.

Ensimmäisten lentojen piti lähteä alun perin jo viime yönä, mutta ne peruttiin, kun Senegal kieltäytyi ottamasta lentoja vastaan. Lentojen alkamisesta ilmoitti ulkoministeri Miguel Angel Moratinos Espanjan radiolle Brysselistä.

Kanariansaarilta on tarkoitus karkottaa tuhat senegalilaista ja lisäksi marokkolaisia, mauritanialaisia ja malilaisia. Kanarialle on tänä vuonna saapunut noin 24 000 afrikkalaista, joista arviolta puolet on senegalilaisia.

Mielenosoituksiin varaudutaan

Espanjan viranomaiset sanoivat ymmärtävänsä, että Eurooppaan pyrkijöiden palautus on arka aihe Senegalin hallitukselle. Oikeusministeri Juan Fernando Lopez Aguilarin mukaan mielenosoituksia saattaa jälleen puhjeta kaikkensa Euroopan-matkaan uhranneiden ihmisten palautuksesta.

Edellinen palautusyritys herätti protesteja toukokuussa. Senegal keskeytti palautuslennot keväällä sen jälkeen kun palautetut olivat kertoneet, että heidät oli pantu käsirautoihin lennon aikana.

Lopez Aguilar kiisti käsiraudat mutta sanoi, että tietyt turvatoimet ovat joskus lennoilla tarpeen, esimerkiksi karkotettavien ranteiden sitominen teipein. Oikeusministeri myönsi, että monet laittomat siirtolaiset uskovat olevansa matkalla Manner-Espanjaan. Levottomuuksia voi puhjeta kun heille selviää, ettei lennon määränpää olekaan Madrid.

Koska karkotukset ovat tähän asti olleet hyvin hankalia tai lähes mahdottomia toteuttaa, monet laittomat siirtolaiset ovat päätyneet Manner-Espanjaan ja heidät on päästetty vapaaksi. Senegalin hallituksen mukaan tämä on rohkaissut muita lähtemään vaaralliselle 10-15 päivää kestävälle venematkalle kohti Eurooppaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.