Mainos

Esko Ahon kampanja-avustajan yksityiselämästä sai kertoa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan rakkaussuhdejutulla oli merkitystä yleisen mielenkiinnon kannalta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan lehdessä sai kertoa presidentinvaalien kampanja-avustajan rakkaussuhteesta. Suomi joutuu maksamaan Ilta-Sanomille lähes 28 000 euroa korvauksia sananvapauden loukkaamisesta.

Korkein oikeus tuomitsi uutispäätoimittajan ja toimittajan yksityiselämän loukkaamisesta 5 000 euron korvauksiin vuonna 2005. Ihmisoikeustuomioistuimen mukaan korkein oikeus epäonnistui tasapainoillessaan sananvapauden ja yksityisyyden suojan välisen rajan löytämisessä.

Juttu Esko Ahon kampanja-avustajan suhteesta tv-toimittajan ex-puolisoon julkaistiin vuonna 2000 presidentinvaalien alla. Siinä kerrottiin suhteen osapuolista nimillä. Lisäksi kerrottiin kampanja-avustajan työpaikka ja se, että hän oli lapsiperheen äiti.

Ärsyttävistäkin asioista saa kertoa

Ihmisoikeustuomioistuin huomauttaa, että sananvapauteen kajoaminen edellyttää hyvää syytä. Tässä tapauksessa sellaista ei ollut. Lisäksi toimittajien saama rangaistus oli liian ankara.

Tuomioistuimen mukaan rakkaussuhdejutulla oli merkitystä yleisen mielenkiinnon kannalta. Se oli kirjoitettu asiallisesti ja totuudenmukaisesti. Ihmisoikeustuomioistuin muistuttaa, että ärsyttävistäkin asioiden kertominen kuuluu moniarvoiseen ja suvaitsevaiseen yhteiskuntaan.

Korkein oikeus katsoi aikanaan, ettei yleisön uteliaisuuden tyydyttäminen riitä oikeuttamaan yksityiselämää koskevien tietojen levittämistä. Sen mukaan kyse on siitä, onko tiedoilla mielenkiintoa yhteiskunnallisesti merkityksellisen keskustelun kannalta.

Toisen haaran käsittely vielä kesken

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan korkein oikeus ei ottanut riittävästi huomioon Ahon kampanja-avustajan tehtävän poliittista luonnetta. Kampanja-avustaja ei ollut täysin yksityinen henkilö, koska hänellä oli roolinsa kampanjassa. Hän tuki julkisesti ehdokkaansa tavoitetta, kuului hänen sisäpiiriinsä ja oli siksi näkyvillä mediassa kampanjan ajan.

Kampanja-avustajan parisuhteeseen liittyvän jupakan toinen haara on myös käsiteltävänä Euroopassa. Siinä hovioikeus tuomitsi Helsingin Sanomat yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, koska toimittaja oli maininnut kampanja-avustajan nimen oikeusjutusta kertovassa uutisessa. Korkein oikeus ei ottanut juttua käsiteltäväkseen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.