Mainos

Esko Ahoa kaavaillaan ulkoministeriksi

Hallitustunnustelija Matti Vanhanen ilmoittaa huomenna, minkä puolueiden kanssa hallitusohjelmaneuvottelut käydään. Neuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeen.

Hallitustunnustelujen tässä vaiheessa ministerikaavailut käyvät jo kuumina.

Esiin on noussut yllätysnimi ulkoministeriksi. MTV:n uutisten tietojen mukaan Matti Vanhasen (kesk.) toisen hallituksen ulkoministeriksi olisi vahvasti ehdolla Sitran yliasiamies ja edellisen porvarihallituksen pääministeri Esko Aho.

Ennakkoon varmoina pidetään myös Sauli Niinistön asettumista eduskunnan puhemieheksi ja kokoomuksen Jyrki Kataisen valintaa valtiovarainministeriksi.

Vanhasen mukaan kaikki eduskuntapuolueet ovat edelleen halukkaita pääsemään mukaan itse hallitusneuvotteluihin. Vanhanen on käynyt koko päivän täydentäviä keskustelujen niiden vastausten pohjalta, jotka puolueet jättivät eilen tunnustelijan kysymyksiin.

Keskustelukierroksen aikana kartoitettiin muun muassa eri puolueiden tavoitteissa olevaa joustovaraa. Se koski etupäässä taloudellisia asioita, kuten menoja ja veroja.

Vanhanen ilmoittaa huomenna aamupäivällä, mitkä puolueet lähtevät yrittämään yhteisen hallituspohjan rakentamista. Mitään pudotuspeliä ei enää Säätytalossa käytävissä varsinaisissa neuvotteluissa käydä, vaan yksituumaisuutta haetaan tosissaan.

Tunnustelija ei ottanut kantaa kristillisdemokraattien näkemykseen heidän erityisestä sopivuudestaan porvarihallitukseen. Sama koski vihreiden luotettavuutta kohtaan esitettyjä epäilyksiä.

Vanhanen sanoi vihreiden itse nostaneen esille keskustelussa, että he lähtivät edellisen kerran hallituksesta kesken kaiken ydinvoiman vuoksi.

Mitään vihreitä koskevia erityisvaatimuksia ei tapaamisessa otettu esille. Vanhasen mukaan kaikkia puolueita koskevat samat säännöt, eikä kukaan ole sen epäilyttävämpi kuin toiset.

Hänen mielestään on tärkeää, että etukäteen tiedostetaan myös ne kipukohdat, joita neljän vuoden sisällä tulee eteen.

Kokoomus epäilee vihreiden sitoutumista

Vihreiden tavoitelista epäilyttää vaalivoittajana hallitukseen menossa olevaa kokoomusta. Puheenjohtaja Jyrki Katainen ei pidä mahdollisena, että hallitus on erimielinen lukuisista asioista.

- Hallituksen pitää olla toimintakykyinen. Sen sisällä ei voi olla oppositiota. Jos vastuuta halutaan kantaa, niin sitä pitää myös sitten osata kantaa, Katainen sanoi.

SDP ei vielä jättäytynyt hallituksesta

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei vielä tänään halunnut vetää suorasanaisesti sitä johtopäätöstä, että hänen puoluettaan uhkaa neljän vuoden oppositiotaival.

Heinäluoman mielestä SDP:n ja Matti Vanhasen välillä käydyssä keskustelussa ei käynyt ilmi, että osapuolet ajattelisivat aivan eri tavoin neljän vuoden sisällä edessä olevista tehtävistä. Osa ajasta käytettiin myös nykyisessä hallituksessa vallinneen hyvän yhteistyön kiittelemiseen.

Yksimielisyyttä on erityisesti työllisyyden hoidosta ja julkisiin palveluihin satsaamisesta. Heinäluoman mukaan 1,5 miljardin lisäys palveluihin ei kuitenkaan tule riittämään.

RKP uskoo paikkaansa

Kestohallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin piti oman puolueensa lähtökohtia selvitä loppusuoralle varsin hyvinä, koska RKP sai vaalivoiton ja sen ohjelma oli "hyvin realistinen".

Vasemmistoliiton Martti Korhonen piti selvänä sitä, että porvarienemmistö vahvistui eduskunnassa. Sitä taustaa vasten on myös keskusteltu hallituksesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kiitteli tunnustelijan valmistautumista keskusteluihin.

- Meidänkin paperi oli luettu. Olin aistivinani jotain lievää sympatiaa meitä kohtaan.

Soini oli luvannut, että perussuomalaisten vastauspaperia saa vapaasti toteuttaa Suomen kansan parhaaksi.

Soinilla oli vakaa käsitys siitä, mikä on vihreiden ja kristillisdemokraattien nokkimisjärjestys hallitusta muodostettaessa. Hänen mielestään puheenjohtaja Päivi Räsäsen (kd.) ulostulo ja lähestymiskulma oli edellisenä päivänä sen verran raflaava, että "siinä meni mustan auton hurma".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.