Mainos

Esko Aho: Venäjä ykköskieleksi koulussa

Suomen entinen pääministeri Esko Aho katsoo, että entistä useamman nuoren tulisi valita venäjä opiskeluidensa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi.

Suomalaisyhtiöiden Venäjän-suhteita kehittävän East Officen hallituksen puheenjohtajana toimivan Ahon mukaan valtiovalta voisi entistä hanakammin tukea idänkaupan kasvattamista. 

–  Me tarvitsisimme lisää suomalaisia venäjänkielen taitajia, emme voi pelkästään jättäytyä Venäjältä muuttaneiden varaan. Toiseksi tarvitsemme selkeästi viennin rahoitusta, joka auttaisi suomalaisia yrityksiä toimimaan paremmin ja menestymään Venäjällä. Nämä ovat ainakin kaksi asiaa, joissa valtiovalta voisi olla mukana, Aho sanoi MTV Uutisille. 

Venäjä tarjoaa suomalaisyrityksille Ahon mukaan valtavia mahdollisuuksia, mutta Suomesta ei löydy tarpeeksi bisnesosaajia, joilta kieli taipuisi vaatimusten tasolle.

–   Heitä ei ole paljon. He ovat useimmiten sellaisia, jotka ovat muuttaneet jossain vaiheessa uraansa Venäjälle ja hankkineet sitä kautta kunnollisen kielitaidon. Suomessa näitä osaajia ei oikeastaan tunneta, koska seuraamme hyvin vähän Venäjän markkinoita - katseemme kohdistuu Venäjälle vain silloin, kun siellä on ongelmia, Aho harmittelee.

Aho patistaakin suomalaisnuoria suhtautumaan ennakkoluulottomammin venäjään, jotta tilanne korjaantuisi tulevaisuudessa.

–   Nyt täällä on kohtuullinen määrä ranskaa, saksaa ja kohta myös kiinaa lukevia. Mutta tarvitsemme lisää venäjää ensimmäisenä kielenään lukevia. Heitä on nyt ehkä noin 30-40 vuodessa ja se on aivan liian vähän.

–   En haluaisi pistää kieliä toisiaan vastaan, mutta pitäisi voida opiskella enemmän kuin yhtä kieltä. Pelkän englannin varaan emme voi missään tapauksessa laskea, Aho painottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.