Mainos

Esko Aho: Kansanäänestys tarpeen isoissa kysymyksissä

Entinen pääministeri Esko Aho ei kannata tulevaa EU:n perustuslaillista sopimusta niin suurena harppauksena että se edellyttäisi kansanäänestystä. Nato-jäsenyydestä voitaisiiin Ahon mielestä kansanäänestys järjestää. Ahon mukaan politiikkojen pitää luottaa kansalaisten kykyyn arvioida asioita.

Esko Aho

Entinen pääministeri ja keskustajohtaja Esko Aho ei pidä tulevaa EU:n perustuslaillista sopimusta niin suurena harppauksena, että se edellyttäisi kansanäänestyksen järjestämistä.

Sen sijaan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä päättäminen olisi sen luokan kysymys, josta äänestys olisi syytä järjestää. TV1:n Lauantaiseurassa vieraillut Aho ihmetteli kansanäänestysten vastustamista sillä perusteella, että kansa on ymmärtämätöntä eikä osaa päättää. Ahon mukaan taitava poliittinen johtaminen on sellaista, että kansalaismielipiteen muodostamiseen annetaan sellaisia aineksia, että kansalaiset voivat suorittaa viisaan ja vapaan harkinnan.

-Kyllä poliitikkojen pitää luottaa kansalaisten kykyyn arvioida asioita, Aho sanoi. Aho pitää mahdollista Nato-jäsenyyttä Suomen kannalta huomattavasti EU:n yhteispuolustushanketta merkittävämpänä kysymyksenä. Nato-jäsenyysmahdollisuutta ei hänen mielestään pidä ainakaan torjua historiallisten mielikuvien nojalla, koska ne eivät vastaa tämän päivän todellisuutta.

Aho katsoi EU:n olevan pyrkimässä suurvallaksi paitsi poliittisesti ja taloudellisesti myös sotilaallisesti. Aho näki yhteisen turvallisuuden rakentamisen EU:ssa sinällään hyväksi ja kannatettavaksi asiaksi, mutta mahtipontinen pyrkimys sotilaallisen voiman näyttökykyyn pitäisi hänen mielestään karsia pois.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.