Mainos

Esko Aho jättää eduskunnan

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho jättää eduskuntatyön. Aho ei kerro, mitä hän aikoo tehdä sen jälkeen, kun eduskuntatyö loppuu ensi vuonna.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho ei asetu enää ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Hän kertoi päätöksestään aamulla keskustan työvaliokunnalle. Aho kertoi halunneensa julkistaa päätöksen hyvissä ajoin, että Helsingin vaalipiirissä kaikki ehdokkuutta harkitsevat tietäisivät hänen ratkaisunsa. Mihinkään nimiin hän ei halunnut puuttua. Ilmoituksen ajoitus oli hänen mielestään tärkeä myös siksi, ettei syntyisi minkäänlaisia spekulaatioita.

Aho halusi kertoa päätöksestään hyvissä ajoin myös ennen keskustan puoluekokousta. Aho arveli, että vaikka hän sinänsä voisikin jatkaa kansanedustajana, joissain tilanteissa voisi muodostua asetelma vanha puheenjohtaja - uusi puheenjohtaja. Hän ei siten puheenjohtajakysymyksessä halunnut puolittaista ratkaisua. Sen sijaan hän haluaa, että johto vaihtuu reippaasti.

Päätös ei hänen mukaansa ollut mitenkään vaikea. Se oli syntynyt jo aiemmin. Kyse oli ennemminkin johtopäätösten teosta. Hän kertoi päättäneensä jo presidentinvaalien yhteydessä, että se sai olla hänelle viimeinen suuri koitos. Tämänpäiväinen ilmoitus oli aika lailla odotettu.

Aho aikoo toimia normaalisti kansanedustajana vaalikauden loppuun. Kevään jälkeisistä asioista hänellä ei ole mitään kerrottavaa. Hän mainitsi vain, että silloin on aikaa pohtia asioita ja olla perheen parissa.

Suomen nuorin pääministeri

Aho on ollut politiikassa mukana 30 vuotta. Hän johtanut keskustaa vuodesta 1990. Hänet valittiin puheenjohtajaksi sen jälkeen, kun Paavo Väyrynen oli luopunut ehdokkuudesta. Pääministerinä hän toimi vuosina 1991-95. Hän oli kautta aikojen Suomen nuorin pääministeri.

Kulunutta 12 vuoden puheenjohtaja-aikaa hän luonnehti hienoksi kaudeksi. Tänä aikana ehti tapahtua niin paljon, ja hän pääsi nauttimaan niin iloista kuin suruistakin.

Tultuaan puheenjohtajaksi Aho otti puolueen ohjakset selkeästi käsiinsä. Väyrynen kuvitteli toimivansa puolueen taustavaikuttajana, mutta toisin kuitenkin kävi. Väyrynen on myöhemmin ilmoittanut katuneensa tuolloista päätöstään.

Aho joutui varsinaiseen kiirastuleen heti hallituskautensa alussa. Suomi oli ajautunut pahaan lamaan, ja hallituksen tehtävänä oli pelastaa maa konkurssilta. Siinä hallitus onnistui suurien vaikeuksien kautta. Vuoden 1995 vaaleissa keskusta kärsi tappion, ja seuraavissakaan eduskuntavaaleissa tuloksena oli häviö sosiaalidemokraateille. Kolmas suuri tappio Aholle oli vuoden 2000 presidentinvaalin tulos.

Paljon kohua herätti Ahon sapattivuosi Yhdysvalloissa. On arveltu, että Harvardin-matka oli häneltä suuri poliittinen virhe. Paluunsa jälkeen hän ei enää saanut otetta omasta puolueestaan ja politiikasta yleisemminkin. Aho törmäsi "kivimuuriin", kuten hänen hyvä ystävänsä Mauri Pekkarinen luonnehti. Sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki oli kerännyt Ahon matkan aikana pisteet kotiin.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.5.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.