Mainos

Esivaalien suuri päivä Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain esivaalien suuri päivä on edessä tänään, niin sanottuna supertiistaina äänestetään puolueiden ehdokkaista yli 20 osavaltiossa.

Ehdokkaat ovat kampanjoineet viime päivät raivoisasti saadakseen mahdollisimman paljon ääniä mahdollisimman monessa osavaltiossa. Tilanne on erityisesti demokraattien puolella entistä tasaväkisempi.

Uusimmat mielipidemittaukset ovat saaneet demokraattipuolueen kilpailijat senaattori Hillary Clintonin ja senaattori Barack Obaman tasalukuihin.

Barack Obama on siis ottanut huikeasti kiinni pitkään valtakunnallisten mittausten kärjessä ollutta Clintonia ja tilanne on nyt niin tasaväkinen, ettei kukaan uskalla ennustaa, kumpi voittaa tänään enemmän valitsijamiehiä, kertoo poliittinen historioitsija Allan Lichtman:

- Tämä on jännittävin supertiistai, erityisesti demokraattien puolella. Harvoin on kahta ehdokasta niin vahvaa, niin erilaista, niin tasaväkistä, ja niin epävarmaa lopputulosta.

Onkin entistä varmempaa, ettei taistelu presidenttiehdokkaasta demokraattien puolella ratkea tämän päivän esivaaliryppään aikana.

Republikaanien puolella tilanne on sen sijaan kääntynyt yhä selkeämmin senaattori John McCainin eduksi, hän johtaa, ainakin mielipidemittausten mukaan, selvästi lähintä kilpailijaansa ex-kuvernööri Mitt Romneyta.

Rebublikaanit uskovat, että McCain on rebublikaanien ehdokkaista se, joka kykenisi lopullisissa vaaleissa nujertamaan demokraattien ehdokkaan.

Kukaan täällä ei uskalla julistaa mitään varmaa senkään vuoksi, että mielipidemittaukset ovat olleet jo kahdesti näiden esivaalien aikana varsin pahasti pielessä.

Poliittiset analyytikot odottavatkin mieluummin varsinaisia tuloksia, kuin kruunaavat voittajia ennakkoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.