Esitys: Ulkomaalaiset työntekijät rekisteröitävä

Esityksen mukaan rekisteröintivelvoite koskisi vain yli kahden viikon mittaisia työrupeamia.

Suomessa työskentelevät ulkomaalaiset halutaan saada nykyistä paremmin kirjoihin ja kansiin. Tuoreen esityksen mukaan tiedot uusien EU-maiden kansalaisten työnteosta olisi rekisteröitävä työvoimatoimistoon viimeistään 14 päivän kuluessa työnteon aloittamisesta.

Virolaisten ja muiden uusien EU-maiden kansalaisten vapaata liikkuvuutta rajoittava kaksivuotinen siirtymäaika umpeutuu vappuna. Tuon jälkeen heidän tuloaan ei voida enää seurata lupatilastoista.

Työministeri Tarja Filatov esittelee rekisteröintiä koskevan lain hallituksessa mahdollisimman pian. Lain on tarkoitus olla voimassa kolme vuotta. Uudistusta valmisteltiin valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen yhteisessä työryhmässä.

Hallitus piti äskettäin eduskunnalle annetussa siirtymäaikaselonteossa rekisteröinnin tehostamista tarpellisena. Filatovin mukaan nykymenettelyssä on selviä puutteita.

- Emme tiedä tarkkaan, kuinka monta ulkomaalaista Suomessa työskentelee, hän perustelee tiedotteessaan.

Tilastojen avulla voitaisiin muun muassa seurata, aiheutuuko siirtymäaikojen päättymisestä häiriöitä kotimaisille työmarkkinoille. Myös työehtojen valvonta helpottuisi, koska työsuojeluviranomaisilla on lukuoikeus ulkomaalaisrekisteriin.

Rekisteröinnistä yritetään tehdä helppoa: tiedot voisi ilmoittaa työvoimatoimistoon sähköisesti. Ilmoituksen voisi työntekijän puolesta tehdä työnantaja. Työvoimatoimisto taas tekisi rekisteröinnin ulkomaalaisrekisteriin.

Työntekotietojen rekisteröintiä ei tarvita, jos oleskeluoikeuden rekisteröinti poliisille on jo tehty. Jos työntekoa koskevat tiedot on rekisteröity työvoimatoimistossa, nämä tiedot olisivat pohja poliisin myöhemmin tekemälle oleskeluoikeuden rekisteröinnille.

Rekisteröintivelvoite koskisi vain yli kahden viikon mittaisia työrupeamia.

Suomessa valmistellaan myös parannuksia kaikkia EU-kansalaisia koskevaan tilastointiin ja seurantaan. Sisäministeriön johdolla tapahtuva valmistelutyö liittyy EU-kansalaisten oleskeluoikeutta koskevan direktiivin voimaan saattamiseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat