Esitys: Asiantuntijalausunto puhelimitse hovioikeuteen

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa asiantuntijatodistajien kuulemista puhelimitse tai videokokouksessa hovioikeuksien pääkäsittelyssä. Tarkoitus on näin keventää suullisia pääkäsittelyjä. Näitä asiantuntijatodistajia ovat esimerkiksi oikeuslääkärit.

Työryhmä luovutti tiistaina mietintönsä oikeusministeri Johannes Koskiselle. Mietinnössä selvitettiin lainsäädäntömuutoksia, jotka voidaan toteuttaa kiireellisesti ilman laajempia selvityksiä. Työryhmä ehdottaa myös, että hovioikeudet tehostaisivat työtapojaan, erityisesti valmistelua. Pääkäsittelyjen lykkäämistä torjuttaisiin sillä, että oikeudenkäyntiä pakoileva vastaaja voitaisiin nykyistä useammin tuomita vankeuteen, vaikka hän ei olisi paikalla hovioikeuden istunnossa. Ehdotuksen mukaan jutun asianomaiset ja todistajat voitaisiin myös kutsua oikeudenkäyntiin puhelimella.

Käsittelyajat venyneet

Suullisten istuntojen eli pääkäsittelyjen määrä hovioikeuksissa on noussut. Nykyisin niitä on noin joka viidennessä jutussa. Juttujen käsittelyajat ovatkin pidentyneet ja ratkaisemattomien asioiden määrä on noussut vuodessa yli tuhannella. Koskisen mukaan hovioikeudet ovat vaarassa ruuhkautua.

Toukokuussa 1998 ratkaisemattomien juttujen lukumäärä oli kaikissa hovioikeuksissa alle 6000. Viime kuun loppuun mennessä määrä oli yli 7600. Määrä on noussut kaikissa muissa hovioikeuksissa paitsi Rovaniemellä.

-Helsingin hovioikeudessa ruuhkia purettiin vuosina 1994-97, jonka jälkeen tilanne oli siedettävä, hovioikeuden presidentti ja työryhmän puheenjohtaja Olli Huopaniemi toteaa. Tänä ja viime vuonna ruuhkat ovat jälleen pahentuneet. Huopaniemi arvioi, että henkilöstöä tuskin lisätään, joten apua tulee lähinnä uudistushankkeista. Pääkäsittelyjen järjestäminen sitoo huomattavasti aiempaa enemmän hovioikeuksien työvoimaa. Lisäksi niiden järjestäminen on asianosaisille kalliimpaa kuin kirjallinen käsittely.

Pääkäsittelyjä vähennettäisiin

Erityisasiantuntija Tatu Leppänen oikeusministeriöstä toteaa, että eri hovioikeuksissa pääkäsittelyjen järjestäminen vaihtelee 15-30 prosenttiin. Ministeriössä onkin työn alla myös sen selvittäminen, miten ilmeisen tarpeettomia pääkäsittelyjä voitaisiin välttää. Koskisen mukaan tarkoitus on lisätä hovioikeuksien harkintavaltaa, mitä juttuja otettaisiin pääkäsittelyyn. Tällöin valittajan olisi perusteltava entistä tarkemmin suullisen pääkäsittelyn tarpeellisuutta.

-Nykyinen laki velvoittaa järjestämään pääkäsittelyn, jos sitä pyydetään. Hovioikeuksissa on pääkäsittelyitä myös jutuissa, joissa niitä ei tarvittaisi, kuten selvissä rattijuopumustapauksissa, erityisasiantuntija Sakari Laukkanen sanoo. Työryhmän mietintö ja virkatyönä tehtävä muistio hovioikeuksien harkintavallan lisäämisestä pääkäsittelyjen toimittamiseen aiotaan lähettää pikaisesti lausuntokierrokselle. Lakiuudistukset tulevat näillä näkymin hallituksen esityksinä eduskuntaan ensi keväänä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat