Esitykset tieteen ja taiteen huippuyksiköiksi

Suomen Akatemia esittää ensi vuodelle tutkimuksen huippuyksiköiksi kahtatoista vuosiksi 1995-1998 nimettyä ja viittä vuosiksi 1997-1998 nimettyä tutkimuksen huippuyksikköä. Tutkimuksen huippuyksikön valintaperusteita ovat mm. tieteelliset ansiot, tuotokset, aktiivisuus, tutkimus- ja toimintasuunnitelma sekä tutkimusympäristö ja menestys tutkijankoulutuksessa.

Tutkimuksen huippuyksikköinä aloittivat vuonna 1995: Helsingin yliopiston periytyvien tautien tutkimusyksikkö, talouden rakenteiden ja kasvun tutkimusyksikkö, monikielisen kieliteknologian tutkimusyksikkö, ajattelun hermostollisen perusten tutkimusyksikkö; Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen eksegetiikan tutkimusryhmä; Turun yliopiston biologian laitoksen ekologian ja eläinsystematiikan tutkimusryhmä; Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun kauppakorkeakoulun yhteinen Turun tietotekniikan tutkimuskeskus (Turku Centre for Computer Science); Joensuun yliopiston ilmastonmuutoksen metsäekologisten ja metsätaloudellisten vaikutusten tutkimusryhmä; Teknillisen korkeakoulun neuroverkkojen tutkimusyksikkö ja kylmälaboratorio; Tampereen teknillisen korkeakoulun puolijohdetekniikan ja pintatieteen tutkimusryhmä; Oulun yliopiston biokeskus.

Viime vuonna aloittaneita tutkimuksen huippuyksikköjä ovat: Helsingin yliopiston ekologian ja systematiikan laitoksen populaatiobiologian osasto sekä Biocentrum Helsinki; Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen Ihmisen kehitys ja sen riskitekijät -tutkimusohjelma; Tampereen teknillisen korkeakoulun digitaalisen median instituutti; Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen BioCity-Turku -tutkimusyksikkö.

Taiteellisen toiminnan huippuyksiköt

Taiteen keskustoimikunta esittää opetusministeriölle taiteellisen toiminnan huippuyksiköiksi vuosille 1999-2000 Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastoa ja Tampereen teknillisen korkeakoulun arkkitehtuurin osastoa.

Taiteellisen toiminnan huippuyksiköiden kriteereitä ovat yksikön toiminnan laatu ja vaikuttavuus edustamansa taiteen alan ja sen kehityksen kannalta kotimaassa, alansa kansainvälisen taiteellisen toiminnan näkökulmasta sekä valtakunnallisen kulttuurielämän kannalta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat