Mainos

Esimiesten syytteet Afganistanin sotilasrikosasiassa kaatuivat KKO:ssa

Korkein oikeus (KKO) on hylännyt palvelusrikossyytteet, jotka oli nostettu Afganistanissa toimineita rauhanturvajoukkojen esimiehiä vastaan.

Korkeimman oikeuden mukaan rauhanturvajoukkojen komentajana toiminut everstiluutnantti ei laiminlyönyt tehtäväänsä valvoa rauhanturvajoukoissa palvellutta päätulkkia, joka otti lahjuksia paikallisilta kauppiailta. Myöskään osastonjohtajana toiminut everstiluutnantti ei syyllistynyt asiassa palvelusrikokseen.

Päätulkki tuomittiin vuonna 2008 hovioikeudessa törkeästä lahjuksen ottamisesta. Lahjuksia annettiin rakennusprojektin yhteydessä vuosina 2004-2006 kymmenien tuhansien dollarien arvosta.

Valtionsyyttäjän mukaan esimiesten olisi tullut ryhtyä toimiin lahjusrikoksen selvittämiseksi, kun he saivat tietoonsa jatkuvasti uusia syitä epäillä tulkkia väärinkäytöksistä. Kumpikaan esimiehistä ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin käynnistääkseen asiassa esitutkintaa. Myös joukkojen toinen esimies, osastonjohtaja toiminut everstiluutnantti laiminlöi syyttäjän mukaan alaistensa valvontatehtävät.

Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan hylätä syytteet sillä, että osastonjohtaja ei ollut toiminut varsinaisesti kurinpitoesimiehenä. Hän oli tehtävänsä alussa epäillyt päätulkin syyllistyvän väärinkäytöksiin, yrittänyt puuttua tämän toimiin sekä ilmoittanut väärinkäytöksistä ylemmälle taholle. Tämän jälkeen tulkki sai kuitenkin ottaa paikallisilta kauppiailta lahjuksia pitkän aikaa ilman, että esitutkintaa käynnistettiin.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei sen kummemmin osastonjohtaja kuin komentajakaan ollut rikkonut palvelusvelvollisuuttaan tahallaan tai huolimattomuudesta. Olosuhteet Afganistanissa olivat vaikeutuneet komentajana toimineen everstiluutnantin palvelusaikana siten, että miehistön turvallisuudesta huolehtiminen oli tärkeämpää kuin lahjusrikoksen selvittelyyn keskittyminen.

Myös hovioikeus oli päätynyt aiemmin hylkäämään osastonjohtajana toiminutta everstiluutnanttia vastaan nostetut syytteet.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.