Mainos

Esimiestä epäillään valehtelusta Afganistanin lahjusjutussa

Pääesikunta epäilee esimiehen tienneen alaistensa lahjusten otosta Afganistanissa pari vuotta sitten

Afganistanin lahjusjutussa epäillyn esimiehen uskotaan valehdelleen poliisille jupakan esitutkinnassa. STT:n saamien tietojen mukaan miestä epäillään perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä sekä palvelusrikoksesta.

Pääesikunnan tutkintaosasto epäilee miehen tienneen alaistensa lahjusten otosta Afganistanissa vuosina 2004-2005. Käräjäoikeus tuomitsi tulkkina ja projekti-insinöörinä toimineet kaksi miestä vankilaan kesäkuussa. Heidän todettiin ottaneen vastaan kymmeniätuhansia dollareita rakennusurakoitsijoilta, jotka halusivat solmia sopimuksia suomalaisten kanssa.

Esimiestä ryhdyttiin epäilemään laittomuuksista keskusrikospoliisin ja pääesikunnan tutkintaosaston suorittamassa lahjustutkinnassa. Viranomaiset kuulustelivat miestä todistajana, jolloin häntä sitoi velvollisuus puhua totta. Miehen epäillään salanneen omaa osuuttaan lahjusjupakassa.

- On ollut syytä epäillä, että hän on ollut ainakin jollain tasolla tietoinen tästä toiminnasta. Häntä ei ole missään tapauksessa epäilty siitä, että hän olisi itse ottanut lahjuksia tai käskenyt ottaa niitä, tutkinnanjohtaja sotilaslakimies Jari Peltonen sanoo.

Seuraavaksi kurinpitomenettelyyn tai syyteharkintaan

Epäilty on keski-ikäinen mies, joka toimi Afganistanissa lahjustenoton aikaan esimiehenä. Hän kuuluu puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan ja on edelleen töissä.

Esimiehen rikosepäilyjen tutkinta valmistuu piakkoin, minkä jälkeen se menee epäillyn kurinpitoesimiehen kenraalimajuri Markku Kolin harkittavaksi. Hän päättää, ratkaistaanko asia kurinpitomenettelyssä puolustusvoimissa vai eteneekö asia viralliselle syyttäjälle ja sitä kautta mahdollisesti käräjille saakka.

- Yleensä kurinpitomenettelyssä ratkaistaan pienemmän luokan asioita, Peltonen luonnehtii.

Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, olisiko tämä tapaus sellainen. Kurinpitomenettelyssä voi saada sakkoja sekä ojennuksen tai rangaistuksen, joita voivat olla esimerkiksi aresti tai poistumiskielto.

Käräjäoikeus voi langettaa perättömästä lausumasta sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Palvelusrikoksesta voi seurauksena olla enintään vuosi vankeutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.