Mainos

Esimerkkejä elävästä elämästä: Sauna päällä tyhjässä kodissa, sanomalehdet liedellä

Suomalaiset tietävät keittiön olevan se huone, jossa kotien paloriski on suurimmillaan. Kaksi kolmasosaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin If Vahinkovakuutusyhtiön teettämään kuluttajatutkimukseen vastanneista tiesi keittiön kuuluvan kolmen paloherkimmän huoneen kärkeen.

Perheet tuntuvat kuitenkin sulkevan silmänsä palovaaroilta, sillä ne ottavat toiminnassaan suuria riskejä. Esimerkiksi joka toisessa keittiössä ei ilmoitettu olevan ainuttakaan alkusammutusvälinettä.

- Sammutuspeitteen tulisi kuulua jokaisen keittiön varustuksiin aivan kuten padat ja kattilatkin. Se on edullinen, mutta tehokas palon sammuttaja, jos keittiössä roihahtaa. Eikä pieni käsisammutinkaan paljoa tilaa veisi, suosittelee Ifin vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen.

Liesi ei ole säilytyspaikka

Tutkimuksessa kävi ilmi, että liesi ymmärretään palovaaran paikaksi, mutta silti yllättävän moni säilyttää helposti palavaa materiaalia sen läheisyydessä tai jopa sen päällä. Vajaa 40 prosenttia vastaajista kertoo, ettei ole pitänyt lieden ympäristöä siistinä.

- Tilan vähyys ja kiire saavat ihmiset tekemään harkitsemattomia ratkaisuja säilyttää vaikkapa sanomalehtiä lieden harvemmin käytettyjen sähkölevyjen päällä. Kun levy kytketään huomaamatta päälle, on tulipalon alku minuuttien asia, kertoo turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKistä.

Joka neljäs vastaaja oli unohtanut lieden päälle tänä vuonna ja saman verran suomalaisia ilmoitti jättäneensä liesituulettimen puhdistamatta. Liesituulettimien rasvasuotimet syttyvät herkästi palamaan, mikä on erityisesti muistettava yhä suositummaksi tulleiden kaasuliesien käytössä avoliekillä kokattaessa.

Pöly on salakavala, herkästi syttyvä uhkatekijä keittiössä ja muissakin huoneissa. Joulusiivouksen yhteydessä olisi aiheellista imuroida sähkölaitteiden taustat ja päällykset. Vain vajaa puolet kyselyyn vastanneista oli siivonnut jääkaapin ja pakastimen taustat kuluvan vuoden aikana. Myös tiskikoneet, mikrot ja viinikaapit kuuluvat helposti pölyä kerääviin laitteisiin.

Pyykkejä kuivatetaan kuumassa saunassa

Myös saunan paloturvallisuusriskeistä suomalaiset ovat tietoisia. Tästä huolimatta tutkimuksessa selvisi olevan koteja, joissa pyykkiä kuivatetaan kuumassa saunassa tai saunaa pidetään päällä kodin ollessa tyhjillään.

- Kun lauteiden alustaa pidetään varastotilana ja halkokoria säilytetään vaarallisen lähellä kuumaa kiuasta, perheet ottavat suuren riskin, jolla jopa koko koti saatetaan menettää yhdessä humauksessa, Kemppinen harmittelee.

Vaikka parvekkeilla poltetaan paljon kynttilöitä ja terasseilla ulkoroihuja, eivät tutkimukseen vastaajat tiedostaneet tiloja paloherkiksi alueiksi.

- On tärkeää varmistaa, että turvallisuus kulkee sisustusinnon edellä ja kynttilöitä poltetaan palamattomilla alustoilla, riittävän etäällä toisistaan ja mieluusti suljetuissa lyhdyissä, Leino toivoo.

Tutkimusta varten haastateltiin reilua tuhatta suomalaista syyskuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.