Esikoulu-uudistus ja euro-raha panevat oppikirjat uusiksi

Koulujen opetussuunnitelmia uusitaan. Muutokset näkyvät ensimmäiseksi ala-asteella -jo ensi syksynä.

Kuvassa esikoululaisia

Kaikki ala-asteen oppikirjat uusitaan muutamassa vuodessa. Lisävauhtia tuo siirtyminen euroon ja kaikille pakollisen esiopetuksen aloitus. Edellinen suuri uudistus oli 90-luvun puolivälissä.

Esikoululainenkin kantaa ensi syksynä repussaan oppikirjaa. Kun ysivitonen sitten menee kouluun, aapinen jatkaa siitä mihin esikoulussa jäätiin. Ensi syksyn ekaluokkalaisen matematiikka on jo euroajassa ja muiden aineiden kirjat päivitetään nopeasti. Tämä on tavoite, josta kustantajien luulisi riemastuvan.

-Tää euro-uudistus on aika rankka prosessi, koska sä joudut uudistamaan kaikki kirjat ja sinne jää varmaankin sellaisia kirjoja, joita ei voida enää myydä, koska niissä on vanhat markkamerkinnät eli se on meille erittäin iso investointi, kertoo WSOYn oppimateriaaliyksikön johtaja Hannu Laukkanen.

-Ilman muuta me kirjaa kohden puhumme hyvin nopeasti satojentuhansien markkojen uudistuksesta. Joten se siinä mielessä, olkoonkin, että se sitten ehkä tuo tuoretta myyntiä, niin se tuo myös aikamoiset kustannukset ja aikataulu paine on yleensä aika tiukka, arvelee Koulu-Otavan varatoimitusjohtaja Manu Renko.

Opetussuunnitelmien uusiminen onkin yhä kesken. Nyt eduskunnassa on esimerkiksi esitys siitä, että ala-asteelle tulisi myös terveystietoa. Uuden oppikirjasarjan teko maksaa kustantajalle useita miljoonia. Riski otetaan etukäteen, sillä opettajat valitsevat kirjansa useista ehdokkaista. Nykyiset kirjat kilpailevatkin houkuttelevuudella: englantia opetetaan sarjakuvilla, äidinkieltä vitseillä. Silti oppilaita kiehtoo ehkä eniten luokan tietokone, jota vielä käytetään lähinnä surffailuun netissä.

Valtio käytti koulujen verkottamiseen satoja miljoonia. Nyt koulujen koneet vanhenevat samalla, kun työryhmät vasta pohtivat millaista sähköistä oppimateriaalia niihin pitäisi tehdä.

-Kun pohditaan, että kirjat uusitaan muutamien vuosien välein, niin se on suuri yhteiskunnallinen ongelma, mutta tietotekniikan uusiutuminen muutaman kuukauden välein, niin se ei näytä olevan ollenkaan mikään iso ongelma, täräyttää Manu Renko.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat