Esikoisohjaus vei Peter Franzénin kotikonnuille: Karvoja nostattavaa

Ensimmäisen elokuvansa ohjannut Peter Franzén palasi esikoisohjauksessaan lapsuuden muistoihin ja maisemiin.

Peter Franzénin esikoisohjauksen kuvaukset on juuri saatu purkkiin. Elokuva perustuu miehen kirjoittamaan, osittain omaelämänkerralliseen Tumman veden päällä -romaaniin, joka kertoo lapsen silmin elämästä väkivaltaisen alkoholisti-isän varjossa.

Elokuvan tekoa varten koko kuvausryhmä kärrättiin Franzénin kotikonnuille Keminmaalle.

– Se oli hyvinkin omituista. Oli hetkiä, jolloin olo oli epätodellinen ja aikahyppymäinen. Ihan kuin olisi matkustanut takaisin ajassa, ohjaaja kuvailee.

Kuvaaminen lapsuudesta tutuissa paikoissa herättikin Franzénissa monenlaisia tuntemuksia. Varsinkin, kun osa kuvauspaikoista on suoraan hänen henkilökohtaisesta elämästään.

Elokuvaa kuvattiin muun muassa ohjaajan mummolassa, ja kalusteena käytettiin perheen vanhoja huonekaluja, jotka restauroitiin kuvauksia varten.

– Välillä sain kokea karvoja nostattavia fiiliksiä, Franzén kertoo.

– Osa kohtauksista saatiin voimallisesti kirjan henkeen ja autenttisiin muistoihini sopiviksi. Sellaiset olivat tietysti erityisiä fiiliksiä tuottavia hetkiä, mies pohtii.

Aikooko ohjaaja-näyttelijä tulevaisuudessa keskittyä enemmän näyttelemiseen vai ohjaamiseen?

– Tykkään elokuvan tekemisestä, mikä tahansa muoto se onkaan, Franzén ilmoittaa.

– En näe, että minun pitäisi valita. Saa nähdä, kuinka ihmiset ottavat elokuvani vastaan ja näkevätkö he sitä visiota, joka minulla oli, hän jatkaa.

(MTV3 - MIRKA MOILANEN)

Lue myös:

    Uusimmat