Esa-Pekka Salonen johtaa Suvisoitossa

Esa-Pekka Salonen oli aikanaan perustamassa Avantia ja orkesterin kesätapahtumaa Suvisoittoa, joka jälleen värittää Porvoon elämää, ja hän tulee aina yhtä mielellään johtamaan Suvisoittoon. Hän on huomannut, että iän lisääntyessä oman sukupolven suomalaiset muusikot, säveltäjät ja soittajat, ovat yhä tärkeämpi viiteryhmä, jonka kanssa on suunnaton ilo työskennellä.

-Ollaan heti samalla aaltopituudella, eikä tarvitse turhaan selitellä ajatuksiaan, johon muualla maailmassa menee aikaa, sanoo Salonen.
-Kun esimerkiksi sanon Avantin konserttimestari John Storgårdsille, että "hirvi irti", tietää tämä tarkkaan mitä haluan. Jos vaikkapa Berliinissä ehdottaisin samaa, ei tiedä mitä tulisi, naurahtaa Salonen.

Monet sukupolveni muusikot, kuten Magnus Lindberg, ovat olleet puolet elämästäni yhteistyökumppaneita, yhdessä on koettu paljon asioita aina nuoruudesta lähtien, ja tämä antaa lujan pohjan, sanoo Salonen, joka kuun viimeisenä täyttää 40 vuotta.

Soivat lahjat

Tiistaina alkanut Suvisoitto on järjestyksessä 13:s. Salosen osuus on torstain konsertti Taidetehtaassa. Konsertti on Salosen ja Magnus Lindbergin epävirallinen syntymäpäiväjuhla. Lindbergillä tulee 40 täyteen kolme päivää Salosta aiemmin.

Lahjaksi toisilleen he ovat säveltäneet orkesteriteokset, jotka Salosen johtamassa konsertissa kuullaan ensi kertaa Suomessa. Kantaesitykset olivat aiemmin tänä kesänä Hollannissa festivaalissa, jonka pyynnöstä soivat syntymäpäivälahjat syntyivät. Konsertissa kuullaan myös Kaija Saariahon syntymäpäiväsävellys, jonka hän on omistanut kollegoilleen yhteisesti. Teoksen nimi on Four Heartbeats (Neljä sydämenlyöntiä).

Esa-Pekka Salonen on viime viisi kuukautta matkustanut paikasta toiseen sellaista vauhtia, että on lähes koko ajan potenut jonkinasteista aikaerorasitusta, jetlagia. Kellonajasta hänellä ei ollut vieläkään tiistain lehdistötilaisuudessa tarkkaa tietoa. Suvisoiton jälkeen alkaa loma, jonka Salonen perheineen viettää tiiviisti Suomessa mökillä.

Kotona Los Angelesissa Salonen voi virkistäytyä suomalaissaunassa. Sen vertaista on vaikeata löytää Suomen ulkopuolella, kehuu Salonen. Saunan rakensi amerikansuomalainen mr. Kääriäinen, joka keksi kaivertaa saunanoveen alkutahdit Sibeliuksen Finlandiasta, Salonen kertoo.
Ooppera tulossa Salosen sopimus Los Angeles philharmonicin kanssa jatkuu aina vuosituhannen puolelle. Vuoden 2000 hän on saanut sovittua itselleen vapaaksi säveltämistä varten.
-Olen luvannut ainoastaan johtaa LA:n orkesteriani Sydneyn olympialaisten avajaiskonsertissa.

Salosella on tekeillä Aix-en-Provencen festivaalin tilaama ooppera, joka pohjaa tanskalaisen Peter Hoegin romaaniin Nainen ja apina. Oopperasta ovat kiinnostuneet lisäksi mm. Los Angelesin ja Brysselin oopperat sekä Milanon La Scala. Oopperan ohjaa Peter Sellars.
-Eikä vielä ole edes librettoa olemassa, Salonen toteaa.

Kirjailija itse ei ehdi sitä uuden romaaninsa vuoksi tekemään, ja amerikkalainen Alice Goodman, joka on tehnyt mm. Adamsin Nixon in China -oopperan libreton, on sairas. Sellars kuitenkin varmaan löytää libreton tekijän, uskoo Salonen.

Salonen katsoo olevansa muusikko, joka tekee monenlaista työtä, johtaa, säveltää, esittelee musiikkia milloin televisiossa lapsille milloin kirjoituksissa.
-Tärkeätä ei ole mikä on titteli, tärkeintä on musiikki ja sen tekeminen.

Salonen on urallaan saavuttanut paljon. Häntä kauhistuttaa vieläkin se vauhti, jolla hän joutui 15 vuotta sitten aivan kylmiltään kansainväliseen sirkukseen Lontoon sensaatiomaisen läpilyönnin jälkeen.
-Vasta tällä vuosikymmenellä olen päässyt kunnolla rauhoittumaan.

Hän on johtanut niin monia tärkeitä orkestereita ja esiintynyt niin monilla arvostetuilla foorumeilla, ettei hänellä tässä suhteessa ole mitään toteutumattomia unelmia.
-Ainoa ammatillinen unelma on nyt saada aikaan hyvä ooppera, sanoo Salonen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat