Mainos

ESA-jäsenyys poikinut tilauksia

Suomen teollinen avaruustoiminta kasvaa ripeästi. Euroopan avaruusjärjestön ESA:n jäsenyys on poikinut useita suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia kehittämään avaruuslaitteita ja satelliitteja. Suomi liittyi ESA:n jäseneksi vuonna 1995.

Kymmenen metriä korkea XM-teleskooppi on Suomen tähän astisista avaruusprojekteista suurimman työn tulos. Hanke maksoi Suomelle noin 50 miljoona Suomen markkaa.

Parhaillaan käydään neuvotteluja uuden Rosetta-hankkeen rakenneosista ja elekroniikasta. Suomella on mahdollisuus saada jopa 100 miljoonan markan tilaukset. Suomen avaruusteknologian kansainvälisen arviointiraportin mukaan Euroopan avaruusjärjestön ESA:n jäsenyyden myötä Suomen teollinen avaruustoiminta on kasvanut tuntuvasti.

Arviointiin osallistuneiden 10 yrityksen avaruusalan liikevaihto ylitti 50 miljoonaa markkaa vuonna 1996. Myös tutkimuslaitosten toiminta laajenee edelleen. Silti Suomen osuus ESA:n budjetista on kuitenkin vain reilun prosentin verran eli noin 100 miljoonaa Suomen markkaa.
(MTV3/Tarja Hakulinen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.