Erot kasvaneet sosiaaliryhmien elinikäodotuksissa

Terveyden tasa-arvo jäänyt tavoitteeksi - kuolema on Suomessa tuloja tiukempi elintasomittari.

Eri asemassa elävät ihmiset ovat entistä eriarvoisempia myös kuoleman edessä, vaikka sekä suomalainen että kansainvälinen terveyspolitiikka ovat tähdänneet nimenomaan terveydelliseen tasa-arvoon.

Tuoreen Duodecim-aikakauskirjan mukaan erot sosiaaliryhmien elinikäodotuksissa kasvoivat Suomessa selvästi viime vuosikymmenellä. Syyksi arvellaan ainakin koulutuksen ja alkoholinkäyttötapojen eroja eri ryhmissä. Kuolleisuuserot ovat olleet lisääntymään päin myös kaikissa muissa maissa, joista on saatavissa luotettavia tilastotietoja, kirjoittaa sosiologian professori Tapani Valkonen pääkirjoituksessaan.

Suomessa kuolleisuus kyllä laski - eli odotettavissa oleva elinikä nousi - kaikissa ryhmissä, mutta myönteinen muutos oli nopeampaa toimihenkilöillä kuin työntekijöillä. Niinpä miespuolisten työntekijöiden elinikäodote on vasta nyt sama kuin miespuolisten toimihenkilöiden 30 vuotta sitten. Työntekijämiehet saattoivat viime vuosikymmenen vaihteessa laskea kuolevansa 5,5 vuotta nuorempina kuin toimihenkilönä työskentelevät ikätoverinsa.

Koulutus selittää enemmän kuin tulot

Valkosen mukaan kuolleisuuserot eivät kuitenkaan ole suorassa yhteydessä tuloeroihin, vaikka niin usein ajatellaan. Sosiaaliryhmien väliset kuolleisuuserot ovat Suomessa Länsi-Euroopan toiseksi suurimmat Ranskan jälkeen, mutta tuloerot ovat meillä pienimmästä päästä. Suomen kuolleisuuserot ovat myös kasvaneet selvästi tuloeroja nopeammin. Valkosen mukaan syitä ei tunneta tarkasti. Hän katsoo kuitenkin koulutuksen selittävän eroja paremmin kuin tulojen. Tähän viittaa se, että sepelvaltimokuolleisuus on laskenut nopeiten hyvin koulutettujen ja toimihenkilöiden joukossa. Heidän uskotaan siis omaksuneen taudin torjumiseen suositellut elämäntavat tehokkaammin kuin vähemmän koulutettujen suomalaisten.

Alkoholikuolemat lisäävät eroja

Valkonen pelkää kuolleisuuserojen syventyvän entisestään, kun talouden vahvistuminen taas lisää alkoholin kulutusta. Kuvio tuli tutuksi vuosikymmen sitten, jolloin lisääntynyt viinankäyttö lisäsi alkoholikuolemia, tapaturmia ja itsemurhia nimenomaan heikommissa sosiaaliryhmissä. Kun alkoholiin ei lama-aikana ollut varaa, sen aiheuttamat kuolemat vähenivät. Silti sosiaaliryhmien erot säilyivät silloinkin. Eräiden tutkijoiden mukaan juuri alkoholikuolleisuus selittää sen, että kuolleisuus on Suomessa ja Ranskassa tuloja jyrkempi elintasomittari.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat