Eroon kaamosmasennuksesta!

Talven harmaimmat kuukaudet eivät välttämättä innosta ulkoiluun. Väsymyksen ja alakuloisuuden myötä oma kotisohva saattaa tuntua työpäivien jälkeen houkuttelevimmalta vaihtoehdolta. Aktiivisuus kuitenkin piristää sekä kehoa että mieltä.

Yli kymmenen prosenttia Pohjois-Euroopan väestöstä tuntee mielialan laskevan pimeiden talvikuukausien aikana. Päivien pidetessä ja valon lisääntyessä on kuitenkin syytä aktivoitua ja ottaa yliote valonpuutteen aiheuttamasta alavireisyydestä. Näiden vinkkien avulla kaatuu sitkeinkin kaamosmasennus.

1. Tarkkaile syömisiäsi

Kun mielialaan vaikuttavan serotoniinin määrä on alhainen, saa se meidät helposti ahmimaan etenkin korkeita hiilihydraattipitoisuuksia sisältäviä ruokia. Suklaa, sokeriset leivonnaiset ja vaaleaa vehnää sisältävät ruuat ovat hyviä esimerkkejä kaamosmasennuksen hetkellisistä helpotuksista. Todellisuudessa sokeri aiheuttaa fyysisen riippuvuuden siinä missä huumausaineetkin, eikä todellisuudessa vähennä varsinaista alakuloa.

2. Lähde liikkeelle

Talviurheilu piristää ja aurinkoisista viikonlopun aamupäivistä kannattaa ottaa kaikki irti! Lähde hiihtoladulle kumppanisi kanssa tai opettele taas luistelun salat kaveriporukalla. Älä perustele kotisohvalle jäämistä sillä, että ulkona on liian kylmä. Kuntosalilla pääset hikoilemaan lämpimässä. Liikunnan jälkeen mieli on takuuvarmasti vireämpi ja unikin tulee hyvin.

3. Valoa elämään auringosta ja kirkasvalolampusta

Auringonpaiste virkistää kehoa ja mieltä, joten paisteisina talvipäivinä on hyvä kerätä aurinkoenergiaa hakeutumalla ulos aina kun mahdollista. Auringon D-vitamiini vaikuttaa aivojen tunnekeskukseen positiivisesti – sitä paitsi ulkoilu ja raitis ilma ovat hyvästä myös pilvisempänä päivänä. Jos aurinko pysyttelee piilossa pidempiä aikoja, osta kirkasvalolamppu ja oleile sen vaikutuksessa päivittäin.

4. Pukeudu värikkäästi

Pienillä asioilla saattaa olla yllättävän suuri vaikutus jokapäiväiseen elämäämme. Harmaan päivän loskaisia katuja on huomattavasti mukavampi tallata pukeutuneena mieltäylentävän värikkäisiin vaatteisiin kuin mustaan verhoutuneena. Ainakin kannattaa yrittää!

5. Tee kodistasi hyvä paikka olla

Kylmimpinä talvipäivinä voi hyvällä omatunnolla nauttia rauhallisista koti-illoista. Kotona kannattaa kuitenkin puuhastella ja panostaa siihen, etteivät kaikki illat kulu sohvalla sipsipussin kanssa. Maalaa kotiisi seinät lämpimillä väreillä, kasvata keittiöön yrttitarha ja koristele seiniä taiteella. Kaunis ja inspiroiva ympäristö auttaa selviämään kaamoksen pimeydestä.

Lisää hyviä vinkkejä talvimasennuksen selättämiseen annetaan myös tämän illan Steven & Chris -jaksossa kello 00.00 AVAlla!

(AVA)

Lähteet: Wikipedia.org, Wikihow.com

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja