Mainos

Eronneille EU-komissaareille muhkeat erorahat

Komissaareille maksetaan siirtymäajan korvaus kolme vuotta, jos he eivät saa muita töitä. Korvaus on 40:stä 65:een prosenttiin peruspalkasta, komissaarin uran pituuden mukaan, ilmenee EU:n säädöksestä, joka ilmeisesti pätee nyt syntyneessä tilanteessa.

Komissaarien peruspalkka on vähintään liki 95 000 markkaa kuussa. Jos komissaarin uusi palkka on pienempi kuin korvaus, EU maksaa erotuksen.

Komissio valmis luopumaan mahdollisimman pian

EU:n komissio kehottaa unionin jäsenmaita valitsemaan uuden komission mahdollisimman pian. Komission tänään esittämässä julkilausumassa korostetaan, että eroava komissio ei aio enää esittää uusia poliittisia aloitteita, vaan hoitaa tästedes vain juoksevia asioita.

-Meillä ei ole halua eikä tarkoitusta pysyä tehtävässämme kauempaa kuin on tarpeen, todetaan komission lyhyessä tiedotteessa. EU:n säädösten mukaan eroavat komission jäsenet hoitavat tehtäviään siihen asti kunnes uusi komissio on valittu, sanotaan lausunnossa. Päivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa esiintyneet kolme komissaaria eivät halunneet vastata kysymykseen tarkemmasta aikataulusta, sillä asiasta päättäminen on jäsenmaiden ja EU:n parlamentin käsissä.

20-jäseninen komissio ilmaisi kannanotollaan myös oman valmiutensa jättää tehtävänsä mahdollisimman pian. Komission puheenjohtaja Jacques Santer ilmoitti eilen, että hän voi jatkaa toimituskomission johdossa vuoden loppuun saakka. Komission on joka tapauksessa jatkettava tehtävässään kunnes uusi komissio on valittu.

Aikataulu yhä auki

EU:n piirissä on keskusteltu etenkin aikataulusta, jonka mukaan komissio voitaisiin vaihtaa uuteen. Monet jäsenmaat haluaisivat valita uuden komission mahdollisimman pian, kun taas jotkin lykkäisivät valintaa EU:n parlamenttivaalien yli. Mm. Suomi ja Saksa ovat hitaamman aikataulun kannalla. Britannian pääministeri Tony Blair ilmoitti eilen kannattavansa nopeaa aikataulua.

Komission kokoonpanoa käsitellään ensi viikolla EU:n huippukokouksessa Berliinissä, jolloin saatetaan jo päättää komission puheenjohtajasta. Jäsenmaita parhaillaan kiertävä EU:n puheenjohtajamaan Saksan liittokansleri Gerhard Schröder sanoi olevansa valmis kutsumaan jäsenmaiden johtajat tarpeen vaatiessa myös ylimääräiseen epäviralliseen tapaamiseen huippukokouksen jälkeen viimeistelemään puheenjohtajan nimitystä.

Spekulaatiot Santerin seuraajasta käyvät jo kuumana. Lehdistössä on ehdoteltu mm. Naton pääsihteeriä Javier Solanaa, entistä Italian pääministeriä Romano Prodia ja Portugalin pääministeriä Antonio Guterresia.

Useiden jäsenmaiden pääministerit ovat vaatineet, että hänen tulee ainakin olla poliittisesti riittävän vahva viemään läpi keskeneräiset uudistukset.

Myös EU:n parlamentti pyrkii vaikuttamaan komission kokoonpanoon. Kun komission uusi puheenjohtaja nimitetään, hänen tulee saada parlamentin luottamuslause, minkä jälkeen hän voi aloittaa komission kokoamisen. Myös uuden komission tulee vielä saada parlamentin hyväksyntä.

Raportti väärinkäytöksistä supersuosittu netissä

Euroopan komission väärinkäytöksistä julkaistu raportti on nähtävissä internetissä. Sivu on saanut suuren suosion ensimmäisenä päivänään, sivulla on käynyt yli miljoona kiinnostunutta. Raportti syyttää Euroopan unionin johtoa huonosta johtamisesta, veljeilystä ja vaatii koko komissiota eroamaan tiistaina. Web-sivu avattiin maanantaina.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.