Mainos

Eroa oikein - auta itseäsi ja lapsiasi

Suomessa päättyy eroon vuosittain noin 13 000 avioliittoa. Jokaisessa lähipiirissä on siis eronneita pariskuntia ja heidän lapsiaan.

Varsinkin pitkän parisuhteen päättyminen on usein dramaattinen tapahtuma, joka aiheuttaa surun lisäksi suuria muutoksia elämässä. Muutosten ei kuitenkaan tarvitse viedä elämää huonompaan suuntaan. Ero voi olla myös hyvä ratkaisu, josta voi selviytyä voittajana.

Ajatukset ovat psykologi Kari Kiianmaan Hyvä ero, uusi elämä -kirjasta, joka raskaasta aiheestaan huolimatta antaa rohkaisevia ohjeita eroamista harkitseville ja eroamassa oleville. Kirja tuo ajattelemisen aihetta myös onnellisessa parisuhteessa eläville, ovathan eron syyt paradoksisesti usein samoja, minkä takia pari aikoinaan rakastui toisiinsa.

Eron avulla parempi itsetunto

Eroa ei kannata jättää prosessoimatta, sillä käsittelemättömät asiat kummittelevat usein myös tulevissa parisuhteissa. Toisaalta onnistuneen eron avulla ihminen saavuttaa muutamassa vuodessa entistä paremman itsetunnon ja vapauden vaikuttaa elämäänsä. Hyvä ero on mahdollinen.

Useimmat ihmiset kokevat suhteensa epätyydyttäväksi ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeen. Monelle tämä kriisi merkitseekin parisuhteen päättymistä. Eroaminen suhteesta ei kuitenkaan itsessään tee elämää onnellisemmaksi. Onnellisuuden avaimet lymyävät omassa kasvussa ja muuttumisessa. Uusi suhde voi onnistua vain, jos ihmisen itsetuntemus on kasvanut ja uusi suhde rakennetaan erilaiselle pohjalle kuin edellinen.

Tue lapsiasi, vältä traumat

Ero on tuskallinen prosessi, jota voi joutua käsittelemään useita vuosia. Erosta ei selviä yksin,

eikä oikotietä ylös kriisin pohjalta ole. Siipirikko voi eron tuskassaan unohtaa tukea lapsiaan, jotka hekin kärsivät tilanteesta. On tilastollisesti todistettu, että eron vaikutus lasten elämään kestää vuosikymmeniä.

Pahimmillaan ero tuhoaa lasten luottamuksen parisuhteeseen ja estää heidän yrityksensä solmia läheisiä ihmissuhteita aikuisenakin. Eron voi kuitenkin lapsen kannalta hoitaa hyvin tai huonosti. Parhaimmillaan hyvin hoidettu ero antaa lapselle tietoa parisuhteessa elämisestä ja lapsi saa näin realistisen käsityksen ihmissuhteista.

Hyvä ero -kirja peräänkuuluttaa Suomeen uutta erokulttuuria, jossa erokriisiä käsiteltäisiin pitkäjännitteisellä ja rakentavalla tavalla. Kirja tarjoaa toimivia työkaluja erokriisin onnistuneeseen läpikäymiseen ja valaisee eroprosessia suomalaisten esimerkkien avulla sekä miesten että naisten kannalta. Erityistä huomiota kiinnitetään lasten tukemiseen erossa. Mukana on myös konkreettisia käytännön ohjeita, kuten elatusavun määrittämisen perusteet.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.