Mainos

Erkki Vuorenmaa valittiin Metalliliiton johtoon

Maan vaikutusvaltaisin ammattiliitto, SAK:lainen Metallityöväen liitto sai tänään uuden puheenjohtajan.

Vuorenmaa


Tampereella kokoontuva Metalliliiton liittokokous valitsi lähes 17 vuotta liittoa johtaneen Per-Erik Lundhin (sd.) seuraajaksi järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaan (sd.). Hän jatkaa tehtävässä seuraavat neljä vuotta.

Liiton kakkosmiehen paikalle eli sihteeriksi valittiin kolmannelle nelivuotiskaudelleen Erik Lindfors (53, vas.). Puheenjohtajavaihdoksen ei uskota tuovan muutoksia noin 167 000:ta palkansaajaa edustavan Metalliliiton linjauksiin tai rooliin Suomen maltillisen talouspolitiikan tukipilarina.

Vuorenmaa ilmoitti valintansa jälkeen jatkavansa Per-Erik Lundhin viitoittamalla tiellä.

-Vakuutan tekeväni kaikkeni, että liiton yhtenäisyys ja yhteistyökyky on mahdollisimman vahva ja voimakas ja että liitto säilyttää kaiken sen arvovallan mitä sillä on 100-vuotisen historian aikana ollut. Vuorenmaa sanoi sisäistäneensä Lundhin arvomaailmasta erityisesti solidaarisuuden ja kokonaisvaltaisen ajattelutavan ja vakuutti, että liitto kantaa jatkossakin yhteiskunnallisen vastuunsa.

Vuorenmaa julistautui myös keskitettyjen tulopoliittisten ratkaisujen tukijaksi, koska sillä saadaan parhaiten aikaan jäsenten edut turvaavia ratkaisuja. Hyväksi havaitun linjan pitävyyttä korosti myös Erik Lindfors, joka sanoi tukevansa pitkäjänteistä ja johdonmukaista edunvalvontapolitiikkaa.

-Metalliliitto ei ole pelkkä palkkaliike, vaan olemme mukana myös vahvassa sosiaalisessa rakennustyössä. Lundhin tapa johtaa liittoa ja suuntautua kansainvälisiin kysymyksiin sai kokouksessa ylitsevuotavat kehut mm. Euroopan Metallityöläisten yhteisjärjestö EMY:n pääsihteeri Reinhard Kuhlmannilta.

Hän sanoi Lundhin olleen suureksi avuksi koko lähes seitsemän miljoonan jäsenen järjestön strategiaa muotoiltaessa. Lundh itse kieltäytyi tyrkyttämästä seuraajalleen muita neuvoja kuin liittokokouksen päätösten toteuttaminen.

Demariryhmässä oli vastustustakin

Vuorenmaan valinta varmistui jo lauantaina, kun liiton sosiaalidemokraattinen ryhmä äänesti asiasta. Vuorenmaa voitti äänestyksessä kilpailijansa työehtotoimitsija Ari Segerin (46, sd.) luvuin 176-106. Valinta ei ollut yllätys, sillä Vuorenmaata pidettiin vaalin ennakkosuosikkina.

Vastaehdokkaan suuri äänimäärä tulkittiin kokouksessa osin kritiikiksi piirijärjestöjen vaalijunttausta kohtaan. Seger sai tukea etenkin Uudeltamaalta, Lapista, Satakunnasta, Varsinais-Suomesta ja Vaasasta. Vuorenmaa arvioi, että vaalikamppailusta ei jää arpia varsinkaan sen vuoksi, että linjaeroja ehdokkaiden välillä ei ollut.

Metalliliiton demariryhmä nimesi kaksi ehdokastaan huhtikuun alussa. Mandaatti kuuluu demareille, koska heillä on 488-jäsenisessä liittokokouksessa enemmistö. Neljän vuoden välein kokoontuva liittokokous linjaa nelipäiväisen kokouksensa aikana lähivuosien työehtosopimustoiminnan tavoitteita. Suuria muutoksia ei ole luvassa, sillä tulopolitiikassa liitto jatkaa maltillista talouspolitiikkaa ja matalaa inflaatiota tukevaa linjaansa.

Ajankohtaisen poliittisen keskustelun ohella kokouksessa käydään mm. läpi 149 piirijärjestön tekemät 1860 aloitetta sekä valitaan uusi liittovaltuusto ja liittotoimikunta puheenjohtajineen. Keskiviikkona uusi puheenjohtaja linjaa seuraavan tulokierroksen tavoitteet.

Vaatimuslistalla ovat mm. helatorstaiviikon vapaapäivä ja palkkarakenneuudistukset. Paikallisen sopimisen laajentamiseen suhtaudutaan varovasti. Myös 35-tunnin työviikko pysyy tavoitteena.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.