Mainos

Erkki Vuorenmaa Metalliliiton johtoon

Järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaasta (sd.) tulee SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Vuorenmaa

Liiton sosiaalidemokraattinen ryhmä äänesti eläkkeelle jäävän Per-Erik Lundhin (sd.) seuraajasta tänään ennen liittokokouksensa alkua Tampereella. Vuorenmaa voitti äänestyksessä kilpailijansa työehtotoimitsija Ari Segerin (sd.) luvuin 176-106.

Puheenjohtaja valitaan virallisesti ensi tiistaina, jolloin ryhmän odotetaan asettuvan yksimielisesti Vuorenmaan taakse. Metalliliiton puheenjohtajan mandaatti kuuluu sosiaalidemokraateille, sillä 448 liittokokousedustajasta 56,3 prosenttia on sosiaalidemokraatteja ja 42,2 prosenttia vasemmistoliittolaisia.

Valinta ei ollut yllätys, sillä Vuorenmaata pidettiin vaalin ennakkosuosikkina. Kokouksessa käytiin vilkas keskustelu, jossa Vuorenmaan etuna pidettiin mm. kokemusta yhteiskunnallisena vaikuttajana. Vuorenmaa ,52, on toiminut SDP:n suurimman, Uudenmaan piirin puheenjohtajana vuodesta 1993 lähtien sekä SDP:n puoluevaltuuston jäsenenä vuodesta 1996. Suuria linjamuutoksia ei ole luvassa, seuraajan uskotaan jatkavan pitkälti Per-Erik Lundhin viitoittamalla tiellä.

Kansainvälisyyttä haluttiin lisää

Lähes kolme tuntia kestäneessä kokouksessa käytettiin 51 puheenvuoroa. Niissä myös arvosteltiin puheenjohtajakampanjan etenemistä, jossa piirijärjestöjen katsottiin ottaneen liian aikaisin selvän kannan Vuorenmaan puolesta. Keskustelua käytiin mm. ehdokkaiden iästä ja kokemuksesta.

Segerin kannattajat korostivat kansainvälistä kokemusta ja kielitaitoa. Seger sai tukea etenkin Uudeltamaalta, Lapista, Satakunnasta, Varsinais-Suomesta ja Vaasasta. Karjaan kunnallispolitiikassa vaikuttanut Seger, 46, ylti Uudeltamaalta toiseksi varakansanedustajaksi vuoden 1995 eduskuntavaaleissa.

Molemmilla ehdokkailla on samankaltainen, lähinnä ay-toimintaan liittyvä koulutustausta lukuisine kursseineen. Kansakoulupohjalta ay-johtajaksi nousseen Vuorenmaan kielitaitoa pidettiin puutteena, mutta hänellä on noin kymmenen vuoden kokemus sekä Euroopan metalliliittojen EMY:n työryhmissä että Pohjoismaisen metallin tulevaisuustyöryhmässä.

Vuorenmaa on korostanut kotimaisen edunvalvonnan ensisijaisuutta kansainväliseen vaikuttamiseen nähden. Vuorenmaa aloitti asekoneistuksen luottamusmiehen työt kymmenen vuotta Segeriä aikaisemmin. Vuonna 1976 Jyväskylästä Tourulan tehtaalta Metalliliiton nuorisotoimitsijaksi Helsinkiin tullut Vuorenmaa siirtyi koulutussihteerin paikalta vuonna 1984 järjestösihteeriksi ja 1994 järjestöpäälliköksi. Vuorenmaa on SAK:n hallituksen henkilökohtainen varajäsen.

Hän asuu Vantaalla ja hänellä on neljä lasta. Talouselämän puolelta Vuorenmaalla on kokemusta pankkien ja vakuutusyhtiöiden hallintoelimistä. Nykyään hän on vakuutusyhtiö Turvan hallintoneuvoston jäsen sekä osuuspankkikeskuksen palkansaajaneuvottelukunnan jäsen. Metalliliiton demariryhmä nimesi kaksi ehdokastaan huhtikuun alussa. Liittokokous alkaa virallisesti vasta huomenna ja jatkuu keskiviikkoon asti.

Lindfors jatkaa kakkosmiehenä

Vasemmistoliitolle kuuluvalla Metalliliiton kakkosmiehen eli sihteerin paikalla jatkaa kolmatta nelivuotiskautta Erik Lindfors, 53. Liiton vasemmistoryhmä päätti asiasta tänään äänin 144-51. Myös Lindforsin valinta virallistetaan tiistaina.

Vastaehdokkaana oli helsinkiläinen koneasentaja Kari Pekkarinen, 50. Pekkarisen mukaantuloa pidettiin osin yllätyksenä, sillä mm. liittotoimikunta esitti yksimielisesti Lindforsia jatkamaan. Myös ehdokkaita etsineelle työryhmälle ei aiemmin keväällä esitetty kilpailijoita, vaikka mm. Pekkarisenkin nimi oli aiemmin esillä.

Vasemmistoryhmän kokous venyi lähes viisituntiseksi, sillä runsaissa puheenvuoroissa käytiin pitkä ja perusteellinen keskustelu liiton linjauksista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.