Mainos

Erkki Liikanen: Itävalta-päätös oli helppo

Komissaari Erkki Liikanen totesi tänään Turussa, että siinä missä yksittäisille EU:n jäsenmaille taannoinen Itävalta-mielenilmaus oli ehkä vaikea, EU:n komissiolle kysymys oli helppo.

Erkki Liikanen

-Komissio toimii peruskirjansa mukaan, jossa säädetään sen tehtävistä ja perusarvoista. Tehtävämme on valvoa, ettei EU:n toiminnassa loukata tätä sopimusta, Liikanen muotoili.

Turun yliopistossa pitämässään luennossa Liikanen totesi, että mitä kauempana ongelma-alueesta ollaan, sitä helpompi on jakaa neuvoja tilanteesta. Hän varoitti suhtautumasta ylimielisesti siihen, kuinka herkkä aihe äärioikeistolaisuus muun muassa historiallisista syistä Keski-Euroopassa on.

Lisäksi Liikanen arveli, ettei Suomella olisi ollut mitään mahdollisuuksia muuttaa 13 muun maan kantaa Itävalta-asiassa. Hän viittasi myös siihen, että normaalisti edelliseltä puheenjohtajamaalta kysellään EU:ssa viimeiseksi tukea päätöksille, koska sen oletetaan olevan niiden takana.

-Ovathan juuri kaikki muut maat joustaneet sen hyväksi ja auttaneet sitä kuusi edellistä kuukautta, Liikanen huomautti.

Euroopalla ei ole varaa suvaitsemattomuuteen

Oliko EU:n Itävalta-mielenilmaus oikea vai väärä, sen näyttää aika, oli suomalaiskomissaarin päätelmä. Hän muistutti kuitenkin samantien, että Euroopalle voisi olla jopa tuhoisaa antaa itsestään kuvaa muuna kuin avoimena ja suvaitsevaisena maanosana. Kaikki muut nurjemmat käsitykset voivat voi johtaa siihen, ettei Eurooppa pysty houkuttelemaan puoleensa lahjakkuuksia muualta maailmasta.

Liikasen mielestä Yhdysvallat on rotuongelmistaan huolimatta näyttänyt suvaitsevaisuudessa tietä muille. Esimerkkinä Liikanen mainitsi kalifornialaiset tietotekniikan alan jättiläiset, joissa poikkeuksetta työskentelee ihmisiä kymmenistä eri kansallisuuksista.

Parempi yritysilmapiiri ja tietotekniikkaa kaikille

Liikanen vaikutti tyytyväiseltä viime viikolla EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa Lissabonissa tehtyihin päätöksiin. Hän nosti esiin muun muassa EU:n aikeen ryhtyä selvittämään sitä, kuinka helppoa tai vaikeaa Euroopan eri maissa on perustaa yrityksiä. Liikasen mielestä eritoten pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä tulisi parantaa koko Euroopassa eikä vähiten Suomessa. Urakkaa riittää jo asenneilmastossa.

-Täällä kuten muuallakin, me emme oikein kestä yritysten menestystä ja vielä huonommin sitä, jos joku epäonnistuu yrittäjänä. Toista mahdollisuutta ei anneta, Liikanen suomi. Hänestä on kuvaavaa, että Suomessa halu yrittäjyyteen hiipuu koulutuksen myötä, vaikka asiassa pitäisi käydä päinvastoin.

Yhdeksi koko Euroopan kohtalonkysymykseksi Liikanen nosti myös Lissabonin huippukokouksen päätöksiin kirjatun tietotekniikan paremman hyödyntämisen. Niin yritysmaailma kuin kaikki kansalaiset tulisi saada nopeasti sähköisen tietoverkon ulottuville ja verkonlukukykyisiksi.

Suomalaisia Liikanen kehotti vilkuilemaan taakseen, sillä Suomen etumatka tieto- ja tieliikenteessä ei välttämättä ole pysyvää lajia. Alalla edistyy nopeasti mm. Italia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.