Mainos

Erityistarkastus: Nova Groupin rahat lopussa jo 2005

Vaalirahoittaja Nova Group ajautui maksuvaikeuksiin jo useita vuosia tiedettyä aiemmin, paljastuu Nova-yhtiöihin tehdystä talouden ja hallinnon erityistarkastuksesta.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haltuunsa samaan tarkastusraportin mukaan kiinteistöpalveluyritys Nova Groupin vuosien 2005-2007 tilinpäätökset eivät ole antaneet oikeita ja riittäviä tietoja yhtiön tuloksesta ja taloudesta.

Nova Groupin toiminta on näiden vuosien ajan esitetty tilinpäätöksissä voitollisena. Erityistarkastuksen mukaan toiminta oli tosiasiassa tappiollista jo vuoden 2005 lopussa päättyneellä tilikaudella.

Ensimmäisen kerran tietoja erityistarkastuksesta kerrottiin Nelosen uutisissa noin kaksi viikkoa sitten.

Tulosta kaunisteltiin

Yhtiön vuoden 2007 tilinpäätöksessä on erityistarkastuksen mukaan tuloutettu laskuttamattomia, keskeneräisiä hankkeita 2,6 miljoonan euron arvosta. Vuonna 2006 tällaisia hankkeita on tuloutettu yli 730 000 euron ja vuonna 2005 yli 770 000 euron arvosta.

Kaikista toimeksiannoista ei ole minkäänlaisia kirjallisia sopimuksia. Myös välityspalkkioita on jätetty kirjaamatta kuluiksi, jolloin tulos on tältäkin osin näyttänyt paremmalta. Omaisuuseriä on pidetty arvokkaampina kuin ne todellisuudessa tarkastajien mukaan ovat olleet.

Tarkastajien käsityksen mukaan liiketoiminta oli merkittävän tappiollista ja oma pääoma oli tosiasiallisesti menetetty viimeistään vuoden 2005 loppuun mennessä.

Tarkastusraportti poliisin käytössä

Sekä Nova-yhtiöiden johtajat että Nova Groupilta vaalirahoitusta saaneet poliitikot ovat tähän asti puolustaneet vuoden 2007 eduskuntavaalirahoitusta sillä, että Novan talous kääntyi huonoon suuntaan vasta viime vuonna. Liikemies Arto Merisalo on toistuvasti väittänyt julkisuudessa, että vuoden 2008 maailman taloustaantuma kaatoi Novan.

Tarkastusraportti on tärkeä todiste käynnissä olevassa Helsingin poliisin talousrikosyksikön esitutkinnassa, joka kohdistuu Nova Groupin johtajiin. Raporttia on jaettu muun muassa Nova Groupin velkojille kuten verohallinnolle ja Eläke-Varmalle.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.