Erittäin salaista

Yleinen salassapitoaika laissa on 25 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ulkoministeriön salaiset ja erittäin salaiset asiakirjat tulivat vuoden alusta julkisiksi vuoden 1982 osalta. Oikeudessa asiakirjat voidaan määrätä salaiseksi pidemmäksikin aikaa ja esimerkiksi suojelupoliisin osalta salassapitoaika on 60 vuotta.

EK-Valpon asiakirjoja julkaistiin 90-luvun alussa niin, että viimeinen julkinen vuosi oli 1948. Näin ollen lähivuosina julkiseksi tulee ensimmäisiä supon asiakirjoja.

Ulkoministeriön vuoden 1982 osalta erittäin salaisia asiakirjoja löytyy erikoissivustoltamme.

Mutta tässä vielä taustaa. Marraskuussa 1999 jo edesmenneessä Sunnuntairaportti ohjelmassa selvitettiin laajemmin salaisten asioiden määrää. En ainakaan itse löytänyt silloin tehtyä nettijuttua MTV:n sivuilta, joten laitan sen tähän:

"Sunnuntai-raportti selvitti salaisia asiakirjoja: Ulkoministeriö salaa eniten asiakirjojaan, mutta lukumäärät ovat laskussa

Eri ministeriöissä on 1990-luvulla määritelty yhteensä 40800 asiakirjaa salaisiksi. MTV:n Sunnuntai-raportin selvityksen mukaan eniten salaisia asiakirjoja syntyy ulkoministeriössä. Ulkoministeriössä on tällä vuosikymmenellä leimattu salaiseksi 31500 asiakirjaa. Niiden lisäksi 29000 asiakirjaa on luokiteltu luottamukselliseksi.

Tiedot perustuvat Sunnuntai-raportin kaikille ministeriöille lähetettyyn kyselyyn, johon myös kaikki vastasivat. Lisäksi mukana ovat myös valtioneuvoston ja presidentin valtioneuvostossa salaisina käsittelemät asiat.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta pitää salaisten asiakirjojen määrää suurena. -Absoluuttisena lukuna se on kieltämättä kyllä aika hurja määrä. Merkittävä osa on tietysti näitä diplomatian piiriin kuuluvia salaisuuksia, mutta määrä ehkä viestii myös sellaisesta, että perinteisesti asiakirjoja on määrätty salassapidettäviksi varmuuden vuoksi, Mäenpää sanoo.

Sunnuntai-raportin lukujen valossa salaisten asiakirjojen määrä näyttäisi kuitenkin 1990-luvun kuluessa vähentyneen. Kun vuosikymmenen alkuvuosina salaisiksi leimattiin 5000-6000 asiakirjaa vuosittain, viime vuonna määrä oli 3000.

Syynä tähän on se, että salaisten asiakirjojen määrä ulkoministeriössä on vähentynyt. -Vähentyminen alkoi jo 80-luvun lopulla ja selvästi johtuu kylmän sodan päättymisestä, toteaa tietohallintojohtaja Martti Favorin ulkoministeriöstä.

-Sitä ennen oltiin hyvin tarkkoja -dogmaattisia suorastaan - siitä mitä sanottiin ja kaikki poikkeava sanottiin vain salaisissa asiakirjoissa. Punaisen salaisiksi merkittyjen asiakirjojen määrä jopa puolittui vuodesta 1988 vuoteen 1992 mennessä.

Kehitys on jatkunut vuoden 1992 jälkeenkin. -Ehkä ollaan vähän avoimempiakin ja toisaalta mahdollisuudet pitää salassa vähenevät myöskin kaiken aikaa, Favorin sanoo.

Mäenpää näkee syyksi myös ulkopolitiikan arkipäiväistymisen. -Pudotus johtuu siitä, että korkean diplomatian osuus pienenee ja ulkopolitiikka arkipäiväistyy EU:n myötä.

Millaisia asioita ulkoministeriössä julistetaan salaiseksi? -Vaikka olisi kovin yleisestä asiasta kysymys, ei haluta kertoa ulkopuolisille kenen kanssa suomalaiset virkamiehet tai poliitikot keskustelevat tai kenen kanssa pidetään yhteyttä, Favorin sanoo. -Toinen syy salaiseksi julistamiseen on sitten se, että ulkopuolisille ei haluta aina paljastaa kiinnostuksen kohteita. Valtioiden välillä pidetään salaisuuksia arvovaltakiistojen välttämikseksi ja sitten on tietysti todelliset salaisuudet: esimerkiksi oman valtion tavoitteet joissain neuvotteluissa.

Toiseksi eniten lukumääräisesti salaisia asiakirjoja löytyy sosiaali- ja terveysministeriöstä. -Pääosin nämä meidän salaiset asiat ovat ulkomaalaisvaltuutettua koskevia asioita, jopa 90 prosenttia. Koko 90-luvun on tämä sama linja ollut, kertoo ylijohtaja Arto V. Klemola. Stm:ssä salataan myös esimerkiksi vakuutusvalvontaan liittyviä asiakirjoja.

Jos nämä yksityisiin ulkomaalaisiin liittyvät asiat siivotaan pois sosiaali- ja terveysministeriö putoaa suuriin piirtein samaan kastiin puolustus-, sisä-, ja valtiovarainministeriön kanssa.

Puolustusministeriössä 1990-luvulla on käsitelty salaisena vajaat 1300 asiaa.

-Oikeastaan laki määrää suoraan mikä on julistettava salaiseksi. Puolustushallinnossa halutaan turvata valtion turvallisuuteen liittyvät asiat, suhteet ulkovaltoihin ja maanpuolustuksen etu, osastoesiupseeri Olavi Jantunen kertoo.

Puolustusministeriö salaa myös asehankintoihin liittyviä asiakirjoja. 90-luvun alussa salaisten asioiden määrää nostivat Hornet-torjuntahävittäjä -ostot sekä Saksan kaupat. 90-luvun lopun toinen piikki taas liittyy maavoimien valmiusyhtymien varustamiseen.

Puolustusministeriön mukaan puolustusvoimien varustamista koskevat asiat on pidettävä salassa. Lisäksi hankintoihin liittyy tarve suojata myyjäyhtiöiden liikesalaisuuksia. Puolustusministeriössä arvellaan kuitenkin, että näihin hankintoihin liittyvien salaamistarpeet ovat vähentymässä. Yhtenä syynä tähän on lisääntyvä kansainvälinen hankintayhteistyö, joka tuo mukanaan lisää avoimmuutta.

Sisäministeriön luvut ovat parina viime vuotena kasvaneet selvästi. Kun salaisten asiakirjojen määrä vaihteli vuosina 1990-1997 noin 10-30 välillä niin tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä salaisia asiakirjoja oli kertynyt jo 515.

Suurin syy sisäministeriön kasvuu löytyy ampuma-aseiden vienti- ja tuontilupien salaamisessa. Puolustusministeriö käsittelee sellaiset vientiluvat, joissa Suomesta viedään sotilasaseita, mutta sisäministeriö puolestaa myöntää siviiliaseiden luvat.

Puolustusministeriöstä saa kyllä tiedon siitä, mihin maihin Suomesta viedään sotilasaseita, mutta sisäministeriö ei kerro mihin maihin Suomi vie esimerkiksi siviiliaseiden patruunoita. Takavuosina suuria ostajia ovat olleet esimerkiksi epävakaat Sri Lanka ja Indonesia.

Liikenneministeriössä salaisia asioita on kirjattu vajaa sata. Liikenneministeri Olli-Pekka Heinosen mukaan kyse on lähinnä poikkeusoloihin varautumisesta ja turvajärjestelyihin liittyvistä asioista. -Itse asiassa asioiden määrä on melko pieni, eikä se ole viime vuosina kasvanut.

Vähiten salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja löytyy ympäristöministeriöstä, jossa 90-luvulla on käsitelty salaisena 18 asiaa.

Valtioneuvoston salaiset asiat ovat vuosittain vaihdelleet 30-70 välillä. Yhteensä niitä on kertynyt 436. Tasavallan presidentti on julistanut 90-luvulla sata asiaa salaiseksi valtioneuvoston istunnoissa."

Arkistojen penkomisessa lienee hommia jatkossakin.

Lue myös:

    Uusimmat