Mainos

Erittäin harvinainen tapaus: Asianajaja joutuu pulittamaan Nokialle tuntuvat korvaukset

Suomessa on erittäin harvinaista, jos päämiestään oikeudessa puolustanut asianajaja joutuukin maksumieheksi oikeuskäsittelyn päätyttyä, kertoo Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Kaijus Ervasti. Näin kuitenkin kävi tänään, kun Helsingin hovioikeus antoi tuomion matkapuhelinvalmistaja Nokian ex-työntekijän ja yhtiön välisestä patenttikiistasta.

Ex-työntekijä velvoitettiin maksamaan Nokialle käräjäoikeudesta syntyneitä oikeudenkäyntikuluja peräti lähes 365 000 euroa. Mies joutuu maksamaan myös Nokian hovioikeudenkuluja 80 000 eurolla, josta ex-työntekijän asianajajan Risto Rouvarin on vastattava 30 000 eurolla.

Hovioikeuden näkemyksen mukaan Rouvarin on täytynyt tietää siitä, että käräjäoikeuden tuomion jälkeen hovioikeudelle toimitettu muutoshakemus on ainakin suurimmalta osalta ollut sekä oikeudellisesti sekä näytöllisesti selvästi perusteeton. Hän on tästä huolimatta päämiehensä asianajajana hakenut muutosta käräjäoikeuden tuomioon, minkä takia Nokialle on syntynyt oikeudenkäyntiprosessin takia huomattavia lisäkustannuksia.

Hovioikeuden päätöksen mukaan Rouvari joutuu maksamaan Nokian hovioikeudessa syntyneitä oikeuskäyntikuluja 30 000 eurolla.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkijan Kaijus Ervastin mukaan asianajaja joutuu korkeintaan muutaman kerran vuodessa maksamaan oikeuskäsittelyn jälkeen vastapuolen oikeudenkäyntikuluja.

– Se on äärettömän harvinaista. Oikeus voi velvoittaa asianajajaa maksamaan oikeudenkäynnin kuluja, jos hänen katsotaan aiheettomasti pitkittäneen oikeusprosessin käsittelyä, Ervasti toteaa yleisellä tasolla.

Rouvari ei ole ehtinyt vielä tutustua hovioikeuden tuomioon, eikä halunnut ottaa vielä kantaa siihen, aikooko hän yhdessä päämiehensä kanssa valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.