Mainos

Eritrean evakuointi onnistui

Eritreassa ollut suomalainen perhe pääsi saksalaisen lentokoneen kyydissä pois maan pääkaupungista Asmarasta eilisiltana Etiopian julistaman pommitustauon aikana.

Ulkoministeriön tietojen mukaan Eritreassa on vielä yksi suomalainen henkilö, johon ei tähän iltaan mennessä ollut saatu yhteyttä. Suomalaisperheen evakuoinut kone lensi Jeddaan Saudi-Arabiaan. Ulkoministeriössä ei vielä tiedetty, jatkuiko perheen matka sieltä Bonniin tai Frankfurtiin Saksaan. Ennen evakuointia perhe oli ollut pommituksia paossa Tanskan suurlähetystössä Asmarassa muiden Eritreassa olleiden pohjoismaalaisten tavoin.

Lähes kaksi tuhatta ulkomaalaista evakuoitiin eilen ja tänään Eritrean pääkaupungista Asmarasta Etiopian yksipuolisesti julistaman kolmentoista tunnin pommitustauon aikana. Taistelut maiden välisellä rajalla ovat ilmeisesti laantuneet. Tauko kului umpeen tänä-aamuna kello 7 eikä pommituksia jatkettu ainakaan iltaan mennessä.

Pommitustauon aikana ja jo muutamia tunteja sitä ennen kävi toistakymmentä lentokonetta hakemassa evakuoitavia. Koneita olivat lähettäneet Yhdysvallat, Saksa, Britannia,Venäjä, Italia ja YK. Evakuoitujen joukossa oli myös parisataa etiopialaista, jotka lähtivät koston pelossa turvaan Eritreasta.

Toisaalta Kairoon Egyptiin saapui tänään kuutisenkymmentä eritrealaista diplomaattia ja perheenjäsentä, jotka Etiopia oli karkottanut pääkaupungistaan Addis Abebasta. Etiopia rajoitti perjantaina maassa olevien eritrealaisdiplomaattien määrän kolmeen, suurlähettiläs mukaanluettuna.

Ulkomaalaiset pitivät parhaana lähteä Eritreasta pelätessään Etiopian kostoa Eritrean ilmavoimien perjantaisista iskuista Mekelen kaupunkiin Pohjois-Etiopiaan. Iskuissa kuoli 47 siviiliä. Addis Abeban asukkaat ovat vaatineet Mekelen pommitusten kostamista, mutta kaupungin kristityt rukoilivat sunnuntaina rauhan puolesta uskonnollisten johtajiensa julistaman rukousviikon merkeissä. Noin 40 prosenttia etiopialaisista tunnustaa maahan 400-luvulla tullutta kristinuskoa.

Rajakiista jatkuu

Maiden välisen rajakiistan ratkeamisesta ei ollut tänään näkyvissä merkkejä. Etiopia ilmoitti vallanneensa takaisin Zalambessan rajakaupungin ja karkottaneensa kaupungin viime viikolla vallanneen eritrealaisprikaatin takaisin rajan taakse. Zalembessa sijaitsee kiistelyn 160 neliökilometrin raja-alueen ulkopuolella.

Etiopian ulkoministeriön edustaja kertoi tänään, että yhteenotot jatkuvat, mutta viralliset etiopialaislähteet sanoivat illalla, ettei rajalla käyty tänään uusia taisteluja.

Eritrea, Etiopian maakunta, itsenäistyi Etiopiasta 30 vuoden - Afrikan pisimmän - itsenäisyystaistelun ja kansanäänestyksen jälkeen vuonna 1993. Etiopia liitti nyt kiistan kohteena olevan alueen luoteiseen Tigren osavaltioonsa. Eritrean mukaan Italian siirtomaavallan aikana vuosisadan alussa laaditut kartat osoittavat alueen kuuluvan kuitenkin Eritreaan. Eritrean itsenäistyminen sujui suhteellisen rauhallisesti, mutta viime aikoina maiden suhteita ovat kiristäneet kiistat taloudesta ja kaupasta. Jännitys purkautui viime kuussa alkaneisiin kahakoihin. Etiopiassa on 60 miljoonaa asukasta, 15 kertaa enemmän kuin Eritreassa, mutta kummallakin maalla on mahtavat asevoimat Afrikan mittapuun mukaan.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.