Mainos

Eristäytynyt Lukashenka vannoi valan - länsimaat boikotoivat ylellistä tilaisuutta

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka on vannonut virkavalan ylenpalttisessa tilaisuudessa, jota boikotoivat kaikki EU-maat sekä Yhdysvallat. Länsimaat ovat sydämistyneet Valko-Venäjän tapaan tukahduttaa väkivalloin presidentinvaaleista syntyneet mielenosoitukset.

Valtavassa Tasavallan palatsissa pääkaupungissa Minskissä pidetyissä virkaanastujaisissa Lukashenka vannoi palvelevansa Valko-Venäjän kansaa ja suojelevansa kansalaisten oikeuksia ja vapauksia.

- Kansa on puhunut -- Heidän valintansa on pyhä ja selvä, Lukashenka sanoi virkaanastujaispuheessaan, jota oli seuraamassa tuhansia ihmisiä.

Ennen tarkasti ohjattua seremoniaa Lukashenka kuljetettiin autoletkassa lähes tyhjän Minskin keskustan läpi Tasavallan palatsiin. Letkalle tilaa teki yhdeksän moottoripyörän saattue.

Tilaisuudessa poissalollaan loistivat niin EU:n kuin Yhdysvaltainkin suurlähettiläät. EU-lähettiläät olivat yhdessä päättäneet osallistua toiseen, Liettuassa järjestettyyn tapahtumaan.

-Tämä on periaatteessa viesti, jolla haluamme osoittaa tyytymättömyytemme siihen, mitä tapahtui presidentinvaalipäivänä, selitti EU:n kantaa Puolan edustaja Witold Jurasz.

Vilppi vaaleissa ajoi kaduille

Lukashenka valittiin neljännelle kaudelle kiistellyissä presidentinvaaleissa 19. joulukuuta. Vaalitulos ajoi kymmeniätuhansia ihmisiä kaduille osoittamaan mieltään vaalien vilpillisyyttä vastaan.

Valko-Venäjän turvallisuusjoukot pidättivät mielenosoitusten yhteydessä satoja opposition jäseniä, heidän joukossaan lähes kaikki Lukashenkan vastaehdokkaat. Valko-Venäjä määräsi tuolloin myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin Minskin-toimiston suljettavaksi.

EU on uhannut panna Valko-Venäjän valtiojohdon jälleen matkustuskieltoon, ellei opposition jäseniä vapauteta. Lukashenka puolestaan vannoi jo torstaina kostoa, jos EU toteuttaa uhkauksensa. EU:n odotetaan tekevän päätöksensä asiassa 31. tammikuuta.

Perjantaina ääni Lukashenkon kellossa oli kuitenkin muuttunut jo hieman sovittelevammaksi, ja hän sanoi hakevansa yhteistyötä lännen kanssa.

- Haemme parhaita tuloksia yhteistyöstä Venäjän, Ukrainan, Kiinan, Venezuelan ja myös EU:n sekä Yhdysvaltain kanssa, Lukashenka painotti.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 21.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.