Mainos

Eripurainen työryhmä ei esitä uutta isyyslomakuukautta

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista selvittänyt kolmikantainen työryhmä sai tänään työnsä valmiiksi. Isyysvapaata esitetään pidennettäväksi nykyisestä 18 päivästä seitsemällä päivällä, mutta isien omaa vanhempainlomaa ei ole luvassa.

Työryhmä ehdottaa myös mahdollisuutta pitää vanhempainloma osa-aikaisena, jolloin molemmat vanhemmat voisivat yhtä aikaa olla osa-aikaisesti töissä ja vanhempainlomalla. Toinen vanhemmista voisi siis esimerkiksi olla kotona alkuviikon, toinen loppuviikon.

Esitysten on arvioitu maksavan vajaat 60 miljoonaa markkaa vuodessa - todelliset kustannukset selviävät vasta sitten, kun nähdään, miten hanakasti uusiin mahdollisuuksiin tartutaan. Uudistukset on määrä saada voimaan vuoden 2003 alusta.

Työryhmä esittelee esityksiään laajemmin ylihuomenna. Ainakin naisenemmistöinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja naisvaltaisia aloja edustava Palvelutyönantajat (PT) aikovat jättää eriävän mielipiteen. Niiden mielestä isyysvapaaratkaisu ei ole työryhmän toimeksiannon eikä hallitusohjelman mukainen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite selvittää mahdollisuudet järjestelmään, joka takaa isälle oikeuden omaan kuukauden mittaiseen vanhempainlomaan, ja työryhmän tehtävänä oli selvittää mm. juuri tätä. Isäkuukautta ei siis nyt ole tulossa.

"Isille ei tarpeeksi kannustusta"

Ratkaisu ei STTK:n ja PT:n mielestä riittävästi kannusta miehiä perhevapaiden käyttöön. STTK ajoi isälle omaa kuukautta lapsenhoitoa varten. PT olisi rakentanut isyyskuukauden niin, että kaksi viikkoa siitä olisi lohkaistu isän ja äidin yhteisessä käytössä olevasta vanhempainvapaasta.

Molemmat olisivat lisäksi säilyttäneet isällä oikeuden nykyiseen 18 päivän isyysvapaaseen.

Työryhmän toimeksiannossa todettiin myös, että työryhmän olisi selvitettävä mahdollisuuksia tasata työnantajien välisiä kustannuksia mm. niin, että tilapäisen hoitovapaan käytöstä aiheutuvia kustannuksia voitaisiin korvata sairausvakuutusjärjestelmän kautta.

Palvelutyönantajat pitää tämän osan tuloksia kovin vaatimattomina. Esityksessä on luvassa mm. yksinkertaistuksia tapaan, jolla työnantajat voivat hakea Kelalta korvauksia vanhempainlomakauden aikana kertyvästä vuosilomasta.

Työnantajilta kerätään tätä korvausta varten yli 400 miljoonaa markkaa vuodessa, mutta korvauksia maksetaan vain noin 80 miljoonaa. Yhtenä syynä epäsuhtaan on pidetty juuri hakumenettelyn monimutkaisuutta.

Ajankohtainen, mutta vaikea kysymys

Työryhmästä sovittiin viime tuloratkaisussa. Sosiaali- ja terveysministeriö joutui toukokuun lopussa antamaan työryhmälle lisäaikaa lokakuun loppuun asti.

Vaikka työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on viime vuosina noussut yhä polttavammaksi keskustelunaiheeksi, on yhteisten näkemysten löytyminen takunnut. Edellinen pääasiassa samoja kysymyksiä pohtinut työryhmä joutui päättämään työnsä vuonna 1998 tekemättä lainkaan esityksiä.

Äitiysvapaan pituus on nyt 105 ja vanhempainvapaan 158 arkipäivää. Isyysvapaata on lokakuun alusta voinut käyttää milloin tahansa äitiys- tai vanhempainrahakauden aikana. Vapaan voi halutessaan myös jakaa yhdestä neljään jaksoon.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 31.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.