Mainos

Erimielisyydet jatkuvat Kauhajoen asekäräjillä

Kauhajoen käräjäoikeus kuulee poliisitodistajia koulusurmiin liittyvässä aseoikeudenkäynnissä. Seinäjoen apulaispoliisipäällikkö Vesa Nyrhinen määräsi edellisenä koulusurmia edeltäneenä perjantaina, että Matti Saaren ase on haettava pois.

Saari ei ollut asunnossaan viikonloppuna ja asia jäi syytteessä olevan Kauhajoen poliisikomisarion harkintaan, joka kielsi aseen väliaikaisen haltuunoton maanantaina. Hänen mukaansa välitöntä uhkaa tai perusteita aseen poisottamiselle ei ollut.

- Nettiaineistosta ja tietystä käyttäytymismallin ihannoinnista voidaan olettaa, että hän [Saari] voi itsekin tehdä tällaista. Minulle tuli kaikesta voimakas mielleyhtymä Jokelan tapaukseen. Katsoin, että väärinkäytön vaara on ilmeinen ja ase on haettava pois, Nyrhinen sanoi.

Nyrhisen mukaan vaara oli niin ilmeinen, että kotietsinnän tehneet kenttäpoliisitkin olisivat voineet ottaa aseen pois, vaikka virallista lupaa Kauhajoen poliisipäällystöltä ei ollut.

- Kiiretapauksessa voidaan toimia niin, jos väärinkäytön vaara on ilmeinen, Nyrhinen tulkitsi lakia.

Sisäministeriä ei kuulla

Oikeuden puheenjohtaja, laamanni Tuula Lehto ilmoitti käsittelypäivän alkajaisiksi, että sisäministeri Anne Holmlundia ei kuulla oikeudenkäynnissä. Asianomistajat eli uhrien omaiset kutsuivat sisäministeri Holmlundin kuultavaksi niistä toimenpiteistä, mihin valtio on ryhtynyt Jokelan koulusurmien jälkeen.Todistelusta kuitenkin luovuttiin.

Syyttäjä vaatii Matti Saaren aselupaa käsitelleelle 58-vuotiaalle rikoskomisariolle rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeudenkäynnissä kantajana olevien uhrien omaisten mielestä komisario syyllistyi virkarikoksen lisäksi kymmeneen törkeään kuolemantuottamukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.