Mainos

Erimielinen turvaneuvosto jatkaa Irak-keskusteluja

YK:n turvallisuusneuvosto kiistelee uuden Irak-päätöslauselman tarpeellisuudesta. Yhdysvallat ja Britannia vaativat uutta päätöslauselmaa, Venäjä puolestaan vastustaa sitä.

Eripurainen YK:n turvallisuusneuvosto jatkaa tänään keskusteluja uuden Irak-päätöslauselman tarpeellisuudesta. Yhdysvallat vaatii uutta tiukkaa päätöslauselmaa, mutta Venäjän mukaan sellaista ei tarvita.

YK:n asetarkastajien johtaja, ruotsalainen Hans Blix (kuvassa), tapasi eilen irakilaisia ja neuvotteli näiden kanssa tarkastusten jatkamisesta. Tarkastusten yksityiskohdista on määrä sopia lokakuun ensimmäisellä viikolla, kertoi Blixin tiedottaja Ewen Buchanan.

Blix on kutsuttu myös turvallisuusneuvostoon tekemään selkoa neuvotteluistaan irakilaisten kanssa. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sanoi, että vaikka Irak on luvannut päästää asetarkastajat takaisin maahan ilman ehtoja, ei YK:n pidä antaa hämätä itseään.

Yhdysvallat vaatii Bushin mukaan uutta tiukkaa päätöslauselmaa turvallisuusneuvostossa, koska "Saddam Hussein on jo viivyttänyt, hämännyt ja pettänyt maailmaa". Yhdysvallat ei Bushin mukaan salli "maailman huonoimpien johtajien kiristää ja uhkailla Yhdysvaltoja ja liittolaisiamme".

YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenestä Britannia vaatii Yhdysvaltojen ohella uutta Irak-päätöslauselmaa. Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin mukaan uutta päätöslauselmaa ei nykytilanteessa tarvita.

(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.