Erilaiset äidit -perhe Lancia: Ikävä varjostaa kaksosten odotusta

Erilaiset äidit -sarjan viidennessä jaksossa maanantaina 7. lokakuuta AVAlla tarinansa kertoo Lancian perhe. Ennestään kaksilapsiseen perheeseen odotetaan kaksosia ja arkea rytmittää perheen isän työ: hän joutuu viettämään paljon aikaa töidensä parissa valtameren toisella puolen, Yhdysvalloissa. Kuinka odotusaika sujuu kaksosia odottavalta äidiltä, jonka on kannettava päävastuu myös kahdesta alle kouluikäisestä lapsesta?

Jarna Lancia, 32, ja hänen yhdysvaltalainen miehensä Paul Lancia, 52, sekä heidän lapsensa Rocco, 5, ja Jori, 3, saivat viime syksynä iloisia uutisia, kun he kuulivat, että heidän perheensä tulee täydentymään kaksosilla. Turussa asuvan perheen arki ei ole kuitenkaan aivan tavallista, sillä Paul työskentelee kotimaassaan: perheen isä viettää valtaosan ajastaan Yhdysvalloissa, mutta palaa Suomeen perheensä luokse aina kun mahdollista. Jännitys siitä, onko lasten isä läsnä kaksosten synnytyksessä, on matkustamisen vuoksi varjostanut Jarnan raskausaikaa.

Perheen isää kaivataan kotiin

Monisikiöraskauksissa merkittävin riski on ennenaikainen synnytys. Riskiraskauden vuoksi Jarna ei ole voinut lentää poikien kanssa Yhdysvaltoihin Paulia tapaamaan. Kaksosia odottava Jarna onkin joutunut murehtimaan sitä, että ehtiikö lasten isä paikalle synnytykseen, vaikka hänen onkin tarkoitus palata Suomeen hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa.

– Paul on lopettelemassa töitään Yhdysvalloissa ja hänellä on oma toimisto siellä, joten hänelle on vielä paljon tehtävää ennen kaksosten syntymistä. Olemme laskeskelleet, että Paul palaa Suomeen muutamaa viikkoa ennen laskettua aikaa, Jarna kertoo.

Vasta raskauden loppupuolella Jarnaa on alkanut huolestuttaa se, että Paul ei ehdi paikalle.

– Alkuraskaus on mennyt todella hyvin ja olen ollut siitä onnellinen. Loppuraskaus on kuitenkin ollut aika raskasta aikaa. Kun Paul on ollut poissa, olemme jännittäneet kovasti, että ehtiikö hän paikalle kun lapset syntyvät, Jarna toteaa.

Perheen odotukset ovat hyvin korkealla sen suhteen, että kaksoset eivät synny liian aikaisin, ja koko perhe on koossa silloin kun synnytys käynnistyy.

Kaksosten odottaminen on muuttanut kehoa

Sekä viisivuotiaan Roccon että kolmevuotiaan Jorin äiti Jarna on kokenut, että hänen kehonsa on muuttunut viimeisimmän raskauden aikana hurjasti aiempia raskauksia enemmän. Kaksosten odottaminen on fyysisten muutosten vuoksi ollut hieman haastavampaa kuin Roccon tai Jorin odotus.

– Vatsani on kasvanut paljon hurjempaa vauhtia ja venynyt ihan uusiin mittoihin. Vatsani on melkein kaksinkertainen siihen verrattuna, mitä se oli poikia odottaessa! Minulla on ollut myös jo hyvin aikaisesta vaiheesta saakka turvotusta, Jarna kertoo.

Arjen pyörittäminen kahden pienen pojan kanssa ei ole ollut aivan yksinkertaista valtavan vatsan kanssa. Positiivinen asenne ja lähipiirin tuki on kuitenkin auttanut Jarnaa selviytymään arjen tohinoista.

– Kun Paul on ollut poissa, niin minulla on ollut hieman haasteita, jotta olen pysynyt kahden vilkkaan pojan perässä, Jarna hymyilee.

Haasteista huolimatta Jarna on ollut hyvin positiivisella mielellä koko raskauden ajan. Tietoa monisikiöraskauksista on tänä päivänä saatavilla paljon ja tulevien kaksosten äiti on osannut varautua siihen, että kaksosten odottaminen voi poiketa merkittävästikin poikien odottamisesta.

– Siitä on ollut suuri apu, että olen jo etukäteen osannut varautua siihen, että fyysiset muutokset voivat olla hyvinkin merkittäviä, Jarna toteaa.

Jakson perhe: Jarna Lancia ja Paul Lancia, pariskunnan pojat Rocco, 6, Jori, 3, ja pian syntyvät kaksoset.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla https://www.facebook.com/erilaisetaidit.

Katso jakso: Perhe Kerminen-Vikman

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja