Mainos

Erilainen kiertoajelu esittelee hämärämiesten ökyhuviloita ja kieroja rakennusprojekteja

Tshekkiläinen matkatoimisto on jalostanut maata riivaavasta korruptiosta omaperäisen liikeidean. CorruptTour-toimisto lupaa esitellä, miltä rehottava korruptio näyttää.

Prahan tavallisten turistinähtävyyksien sijaan CorruptTour esittelee kiertoajeluillaan muun muassa hämärämiesten ökyhuviloita, loputtomia rakennusprojekteja ja yliopiston, josta tutkinnon saa ostamalla.

Yksi pysäkeistä on pellolla, jolle ei koskaan rakennettu aiottua stadionia. Bussi pysähtyy myös rakentamattomalle tontille, jonka liki 600 yritystä on ilmoittanut toimitiloikseen.

– Korruptio on maailmanlaajuinen ilmiö, mutta useimmat ihmiset eivät tiedä miltä se näyttää, sanoo matkatoimiston perustaja, filosofi ja teatteriohjaaja Petr Sourek.

"Korruptio käsittämättömän laajaa"

Kiertoajeluja järjestetään Prahan lisäksi pohjoisessa Usti nad Labemin kaupungissa, joka tunnetaan poliittisista kähminnöistään.

Usti nad Labemiin rakennettiin hiljattain miljoonia maksanut köysirata, joka vie kaupungin keskustasta historialliseen linnaan. Projekti rahoitettiin osiin EU:n pussista. Arvostelijoiden mukaan köysirata on täysin tarpeeton.

Bussi kiertää myös paikallisen puiston, jonka penkit maksoivat paperilla kymmenkertaisesti normaalihinnan.

– Korruption laajuus on käsittämätöntä. Miljardeja varastetaan ja kaikki tietävät sen, mutta ketään ei koskaan tuomita. Todisteita ei löydy, poliisia ja oikeusjärjestelmää manipuloidaan, sanoi ajelulle osallistunut prahalainen oikeustieteen opiskelija Kristian Leko.

Transparency Internationalin viime vuoden korruptiolistauksessa Tshekki jakoi sijan 57 Namibian ja Saudi Arabian kanssa. Suomi oli jaetulla toisella sijalla Tanskan kanssa. Vähiten korruptiota oli Uudessa-Seelannissa, joka otti kärkipaikan.

– Pahinta on, että suuntamme on vain alaspäin, sanoi Transparency Internationalin Tshekin-johtaja David Ondracka.

Mielipidekyselyjen mukaan suurin osa tshekkiläisistä yritysjohtajista uskoo, että bisneksen pyörittäminen olisi mahdotonta, jos korruptio ei öljyäisi yhteiskunnan rattaita.

Kierroksista tuli menestys

CorruptTour aloitti kiertoajelut viime kuussa, ja ne ovat olleet menestys. Matkatoimisto onkin huumorimielessä toivonut, että Tshekin korruptio pääsisi YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintölistalle ja suojelun piiriin.

– Yleensä korruptio imee voimansa liiketoiminnasta. Meidän ideanamme oli kääntää asetelma päälaelleen: perustaa yritys, joka käyttää korruptiota hyväkseen.

Kaikkia korruptioajelujen suosio ei ilahduta. Prahan pormestari Bohuslav Svoboda on pahoillaan, että Prahan kaupungintalo on otettu mukaan kierrokselle.

– Tietenkään en ole iloinen. Mutta jos pistäisimme ovet säppiin, viestittäisimme vain, että mikään ei ole muuttunut, Svoboda sanoi.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.