Erikoistuvat lääkärit pisteyttivät koulutuspaikkansa: Kylmää kyytiä HUS:lle – katso, minkä verran alueesi sairaala sai tähtiä

Erikoistuvat lääkärit pisteyttivät koulutuspaikkansa – sadat kokevat uupumusta 6:58
Erikoistuvat lääkärit pisteyttivät koulutuspaikkansa – katso, mitä he kertovat työstään!

Erikoistuvat lääkärit ovat pisteyttäneet koulutuspaikkansa. Viisi tähteä sai muun muassa Karviaisten perusturvakuntayhtymä ja Pieksamäen sekä Sipoon terveyskeskukset.

Heikoimmin pärjäsivät HUS Naistenklinikka, Espoon sairaala ja Kangasalan terveyskeskus. Alaa varjostaa uupumus. Jutun lopusta löydät kaikki työpaikat tähtineen.

Ennätysmäärä vastaajia

Lääkäripäivillä julkaistiin peräti liki 1700 erikoistuvan lääkärin pisteytysten tulos. Kyselyyn sai vastata viime syksyn loka-marraskuussa.

– Viiden tähden koulutuspaikassa erikoistuva lääkäri saa säännöllistä ohjausta mielellään viikottain, häntä tuetaan sekä käytännön tilanteissa sekä laajemmin erikoislääkäriksi kasvamisessa, kertoo Nuorten Lääkärien Yhdistyksen koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Kaartinen.

– Koulutusjakson alussa sovitaan osaamisjakson tavoitteet ja nimetään niistä vastaava kouluttaja ja koulutuspaikasta pääsee osallistumaan ulkopuoliseen koulutukseen ja myös työolot ovat sellaiset, että ne mahdollistavat oppimisen ilman, että uupuu, Kaartinen jatkaa.

Riittävän lääkäriresurssin työpaikat erottautuvat edukseen

Koulutuspaikoissa on eroja.

– Kyllä tässä erottuvat sellaiset paikat, joissa on riittävä lääkäriresurssi ja suunniteltu koulutus – ja sellainen koulutus, johon on panostettu, toteaa Kaartinen. 

Parhaimmat koulutuspaikat palkittiin.

– Perusturvakuntayhtymä Karviainen, Pieksamäen terveyskeskus, Sipoon terveyskeskus, Valkeakosken ja Viitasaaren terveyskeskukset. Sen lisäksi halusimme palkita muutaman tulosyksikön ja toimialan: sieltä palkitsimme HUS Porvoon sairaalan operatiivisen yksikön ja Vaasan keskussairaalan lastentautien yksikön, Kaartinen iloitsee.

HUS: Paljon on tehty

Sen sijaan vain yhden tähden koulutuspaikkana erikoistuvat lääkärit pitävät Kangasalan terveyskeskusta, Espoon sairaalaa ja HUS Naistenklinikkaa. HUS:sta sanotaan, että töitä on tehty. 

– Suosittelijoita siellä ei tällä hetkellä näytä olevan, että en minä voi tähän muuta voi sanoa kuin että teemme paljon asioita asian eteen ja paljon on jo tehty ja paljon edelleen tehdään, HUS:n tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta.

Pitkärannan mukaan ala on raskas.

– Siellä on raskaita päivystyksiä ja synnytyksiä. Sairaat lapset ja sairaat äidit valuvat valtoimenaan tänne Etelä-Suomeen ja se asettaa toiminnalle paljon vaatimuksia. Ja siellä on ollut ehkä myös jonkinlaista työvoimapulaa. Nämä kaksi asiaa varmaan yhdessä ovat tehneet sen, että koko vuonna hyvin aloitetut toimenpiteet eivät ole tuottaneet vielä selkeätä tulosta, mutta kyllä siellä kurssi on oikeansuuntainen, linjaa tutkimusjohtaja. 

"Yhteen tähteen on monia syitä"

HUS ei muutenkaan kyselyssä loista: Iho-ja allergiasairaala, korva-, nenä-, ja kurkkuklinikka sekä silmäklinikka ja Malmin ja Meilahden sairaalat saavat vain kaksi tähteä.

– Yhteen tähteen on monia syitä. HUS Naistenklinikalla on monta erilaista sijoituspistettä, joiden välillä erikoistuvat kiertävät. Ja vaikka usein on tehty suunnitelma, miten kierros toteutuu, niin siinä ei välttämättä aina pystytä pitäytymään. Säännöllisen ohjauksen toteutuminen voi olla hankalaa, koska se sijoitus vaihtuu koko ajan. Se on myös sellainen ala, jossa päivystetään paljon, jolloin kokonaiskuorma tulee aika suureksi. Ja jos se, että vuorojen suunnittelu esimerkiksi ei onnistu, voi johtaa uupumiseen ja uupuminen taas vaikuttaa siihen, miten koulutuspaikka koetaan, Kaartinen kertoo.

"Neljännes vastaajista koki viikottain olevansa lopen uupunut työssään"

Moni lääkäri raportoi liiallisesta kuormituksesta.

– Neljännes vastaajista koki viikottain olevansa lopen uupunut työssään.

Miten se näkyy potilaalle, jos erikoistuva lääkäri ei saa riittävää tukea?

– Hän joutuu suorittamaan yli sata prosenttia sitä työtä. Hän voi olla väsyneen tai kireän oloinen tai tarkistelemaan enemmän asioita. Potilas saa todennäköisesti hyvää hoitoa silti.

Lisäksi säännöllisen ohjauksen puutetta pidetään isona ongelmana.

– Säännöllisen ohjauksen toteutuminen olisi edellytys ihan kaikille koulutuspaikoille. Toistaiseksi 44 prosentilla on se säännöllinen ohjaus sovittuna. Se on vielä alle puolet ja tämän kyllä haluaisimme pääsevän lähellä sitä sataa, Kaartinen toivoo.

Katso alta kaikkien koulutuspaikkojen pisteytykset:

koulutuspaikkakysely-1

koulutuspaikkakysely-2

koulutuspaikkakysely-3

Lue myös:

    Uusimmat