Erikoistutkija: Jälkijäristykset voivat jatkua yli viikon

Indonesian lähettyvillä sijaitsee neljä mannerlaattaa, joiden liikkeet aiheuttavat vuosittain tuhansia eriasteisia maanjäristyksiä, kertoo Helsingin yliopiston erikoistutkija Matti Tarvainen.

Sri Lanka

Helsingin yliopiston seismologian laitoksen erikoistutkija Matti Tarvainen luonnehtii Indonesian maanjäristystä harvinaisen voimakkaaksi. Hän uskoo, että jälkijäristykset voivat jatkua alueella viikon, jopa kahdenkin ajan.

- Myös jälkijäristykset voivat olla hyvin suuria. Aamulla kymmenen aikaan havaitsin vielä 6,0 richterin suuruisen järistyksen. Siellä seudulla on varmasti täysi rytinä päällä vielä jonkun aikaa, Tarvainen arvioi.

Tarvaisen mukaan Indonesian lähettyvillä sijaitsee neljä mannerlaattaa, joiden liikkeet aiheuttavat vuosittain tuhansia eriasteisia maanjäristyksiä.

- Laattareunojen kohdatessa syntyy sekä seismistä että vulkaanista aktiivisuutta, mikä näkyy maanjäristyksinä ja tulivuoren purkauksina. Etupäässä tuolla alueella on poistumavyöhykkeen laattoja eli toinen laatta painuu toisen alle. Tästä syntyy erityisen voimakkaita järistyksiä, Tarvainen kertoo.

- Hyökyaalto syntyy merenpohjassa tapahtuvan järistyksen voimasta, jolloin voimakas maanjäristys sysää vesipatjan liikkeelle. Kun aalto saapuu syvältä mereltä rantaan, liike hidastuu ja vesimassa nousee ylöspäin. Aallon korkeus riippuu rannikon muodosta. Ne voivat olla jopa kymmenmetrisiä.

Tarvainen pitää mahdollisena, että myös uusia hyökyaaltoja voi vielä muodostua Indonesian alueelle. Uutta suurta järistystä ei usko syntyvän.

- Maapallolla sattuu viimeöisen veroisia 8,9 richterin järistyksiä noin kerran 20 vuoden aikana, hyvä jos edes niinkään usein. Kahdeksan richterin vahvuisia järistyksiä tulee yksi tai kaksi vuodessa, ja yli yhdeksän richterin järistyksiä ei ole mitattu kuin muutama.

Tarvainen seuraa Indonesian tapahtumia Sysmässä sijaitsevan seismografisen aseman välittämien tietojen avulla.

- Jälkijäristyksiä tulee jatkuvasti. Seismografin rekisteri näyttää piikkilanka-aidalta: näytöltä ei löydy yhtä yksittäistä järistystä, vaan uusia syntyy koko ajan, hän kuvaili tilannetta aamupäivällä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat