Mainos

Erikoistutkija: Alkoholin postimyynti voisi onnistua Suomessakin

Ruotsin alkoholimonopoli Systembolaget aloittaa Ruotsin radion Ekotin mukaan viinan kotiinkuljetuspalvelun. Myös Suomessa vastaava systeemi voisi olla asiantuntijan mielestä mahdollinen.

Tällä hetkellä Suomessa voi tilata alkoholia vain yritysosoitteisiin.

– Ruotsissa nettimyynti tapahtuu kokeiluna kuudella paikkakunnalla. Lisäksi tutkijat aikovat selvittää, lisääkö nettimyynti kulutusta vai ei ja miten se vaikuttaa alkoholin käyttöön muuten. Norjassa muutamalla paikkakunnalla käytössä oleva kotiinkuljetus ei ole norjalaisten mukaan lisännyt ongelmia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Esa Österberg kertoo.

Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa haastattelussa ollut Österberg muistuttaa, että Ruotsissakaan viinaa ei saa kokeilun myötä kotiovelle vartin toimitusajalla.

– Toimitus kestää vähintään 3 päivää, alkoholi toimitetaan kotiin vain Systembolagetin aukioloaikoina, ja 6–12 pullon tilaus maksaa noin 250 kruunua. Enintään voi tilata 96 pulloa, jolloin toimitusmaksukin on korkeampi. Myös tilaajan ikäraja tarkastetaan, ennen alkoholin luovuttamista. Lisäksi jos tilaaja on humalassa, juomia ei luovuteta.

Ruotsissa pelätään haittavaikutuksia

Alkoholin kotiin toimitus on Ruotsissa nykyisellään sallittua EU-maiden nettikaupoille. Lasten- ja vanhustenhuollosta vastaava ministerin Maria Larssonin mukaan Systembolagetille annetaan nyt sama mahdollisuus. Palvelu voi laajeta koko maahan, jos kokeilu sujuu hyvin.

Hankkeen vastustajien mukaan kotiinkuljetukset voivat lisätä alkoholin kulutusta ja haittavaikutuksia. He ovat myös kyseenalaistaneet sen, miten ikärajoituksia voidaan noudattaa kotiinkuljetusten yhteydessä.

Systembolagetin mukaan kotiinkuljetuksissa pätevät samat ehdot ja rajoitukset kuin myymälöissäkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.