Mainos

Erikoiskaupan kasvu yllätti kaavoittajat

Isot erikoiskaupat lisääntyvät nopeammin kuin kaavoittajat ovat osanneet ennakoida. Lahden maankäytönjohtaja Veli-Pekka Toivonen valittelee, että tuoreessa Päijät-Hämeen maakuntakaavassa varatut erikoiskaupan isot tontit alkavat kaupungissa jo olla rakenteilla. Ongelma on tuttu muuallakin Suomessa.

Aluesuunnittelupäällikkö Riitta Laitinen Päijät-Hämeen liitosta sanoo, ettei rakennus-, huonekalu-, auto-, puutarha- ja vastaavien marketien lisäystä ole helppo arvioida. Kysyntä on arvaamattomampaa kuin ruokakaupassa, eikä suunnittelun tueksi löydy yhtä hyviä tilastoja.

Neuvottelukumppaneita on erityiskaupasta vaikeampi löytää kuin vaikkapa K- ja S-ryhmästä, sillä erikoisliikkeiden ja halpamarkettien organisoituminen on höllempää.

Tilanne saattaa osaltaan selittää vaalirahakohua, myöntävät Toivonen ja Laitinen.

Poliitikko soittaa harvoin

Kokonaan toinen asia on se, voiko kaavoittajiin vaikuttaa parlamentaarikkojen tai kunnallispoliitikkojen kautta. Riitta Laitinen sanoo, etteivät poliitikot edes ota yhteyttä maakuntakaavoittajaan.

Veli-Pekka Toivonen kuvaa vähäisten puheluitten koskevan lähinnä valmiitten asemakaavojen toteutumista. Hän kiittelee soittajien käyttäytyvän tyylikkäästi silloinkin, kun voi arvella heidän liikkuvan jonkun muun asialla.

-Toimintaohjeita ei yritetä antaa.

Lahden tekninen toimialajohtaja Timo Ahonen korostaa hänkin, etteivät kaavat tuo poliittisia paineita. Suunnitelmat hyväksytään yleensä puheitta valtuustoa myöten.

-Kilpailijan hankkeen hidastaminen onnistuu varmaan helpommin kuin oman edistäminen, arvelee Ahonen.

Maakuntajohtaja Esa Halme ei ole kauppapaikka-asioissa koskaan törmännyt lahjontayritykseen, vaikka on sellaista kahdesti muutoin ounastellut.

Oman väen jääviysongelmiin on Päijät-Hämeen liitolla tiukka ote. Kaupan kaavoittamisesta ja alan taustakeskusteluista on suljettu ulos työntekijä, joka kuuluu yhden kaupan hallintoelimiin.

Selkänojaa pohjaselvityksistä

Maakuntajohtaja Halmeen mielestä houkutus livetä kaavoitussäännöksistä voisi tulla tilanteissa, missä investointi on nippa nappa kannattava. Se ei ole ongelma kasvavilla alueilla, kuten Lahden seudulla.

-Me olemme estäneet "vedätyksiä" kaavoittamalla samalle alueella aina useamman vaihtoehdon. Tällöin kauppa ei voi ostaa itselleen monopolia.

Pohjaselvitysten merkitys on suunnittelijoitten mielestä iso. Ne antavat virkamiehelle hyvän selkänojan kaavoitustarpeista keskusteltaessa. Rakentamaan päästään nopeammin, kun valitukset vähenevät.

- Toivo Sukarin puhelu jäi lyhyeksi. Suunnitelmamme olivat niin ajan tasalla, ettei hänen hankkeelleen jäänyt sijaa, muistelee Veli-Pekka Toivonen.

Keskusta muistettava

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan marketrakentaminen ei saa näivettää keskustoja. Siksi Lahden teknisessä virastossa iloitaan lähikorttelien rakennustyömaista: Suuri kauppakeskus Trio uudistuu ja laajenee. Sokos puolestaan paisuu asemakaavan turvin maan alle, pääkadun alle.

Veli-Pekka Toivosen mukaan kaupan kehitys on kääntynyt hyvään suuntaan sitten 1990-luvun. Kanta-asiakaskorttien takia päivittäiskauppa on sitoutunut pieniinkin ostoskeskuksiin eikä pelkkiin suuryksikköihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.