Mainos

Erikoisjoukot harjoittelivat Turussa

Turun satamassa harjoiteltiin tänään näyttävästi poliisin laajennetun virka-avun käyttöä. Väkivaltaisen alustarkastuksen suorittivat merivoimien ja rajavartiolaitoksen erikoisjoukot, mutta tilannetta johti poliisi.

Öljyntorjunta-alus Halli sai esiintyä kriisinhallintaharjoituksessa vierasmaalaisena rahtilaivana, josta oli salaa kannettu jotain ilmeisen vaarallista ainetta satama-alueella. Uhkatilanteesta käynnistyi aivan uudentyyppinen kaikkien viranomaisten yhteispeli, jossa näyttävää sotilaallista voimaa johti poliisi. Alustarkastusjoukkue otti laivan haltuunsa ja nujersi miehistön vastarinnan. Tarkk'ampuja valvoi tilannetta parinkymmenen metrin korkeudesta.

Viime vuonna tehdyn virka-apulain muutoksen seurauksena poliisi voi pyytää puolustusvoimilta raskastakin kalustoa erikoisoperaatioihin.

-Uhkakuvat maailmassa ovat muuttuneet ja meidän täytyy tietysti toimintaa sopeuttaa sen mukaisesti. Ja nämä ovat uusia asioita, joita meidän täytyy harjoitella, toteaa Merivoimien komentaja, vara-amiraali Hans Holmström.

Holmströmin mukaan epämääräiset kriisi- tai jopa rauhan ajan uhkatilanteet lisääntyvät maailmalla koko ajan. Laki määrää selkeästi poliisin johtajaksi. Sille uuden vallan ja vastuun harjoitteleminen on elintärkeää.

-Poliisi on tottunut toimimaan oman joukkonsa kanssa, käskyttämään sitä ja antamaan sille määräykset. Sen jälkeen kun tulee virka-avun kautta muita toimijoita toisista organisaatioista, joilla toimintamalli saattaa olla hieman erilainen, niin se on ilman muuta haasteellinen tehtävä, kertoo apulaispoliisipäällikkö Timo Malinen Turun poliisilaitokselta.

Alustarkastus kuului osana paraikaa käynnissä olevaan suureen merisotaharjoitukseen. Operaation ydinjoukko, viisitoistamiehinen alustarkastusjoukkue on valmiiksi koulutettu todellisiin kansainvälisiin tehtäviin vuoteen 2008 mennessä. Amiraali Holmströmin mukaan joukkueesta tulee hyvin vaarallisiin tehtäviin valmis valtion työkalu.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.