Mainos

Erikoishaastattelussa Esa-Pekka Salonen: Köyhälläkin on oltava varaa kulttuuriin – "Se on Suomen kauneus, muuten muuttuisimme absurdiksi villiksi länneksi"

9:13

Pohjoismaisen yhteiskunnan suuri kauneus on, että suurella osalla ihmisistä on mahdollisuus käyttää palveluja, vaikkei olisikaan varakas, muistutti torstain Huomenta Suomessa vieraillut kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen.

Hän pitää äärimmäisen tärkeänä, että myös kulttuurin tukemisesta pidetään kiinni. Esa-Pekka Salosen mukaan yhteiskunta muuttuisi ”absurdiksi villiksi länneksi”, jos palvelut, kuten terveydenhoito, koulutus ja kulttuuri olisivat vain hyväosaisten saatavilla.

– Verotuksella ja muilla mekanismeilla kakkua jaetaan niin, etteivät tulo- ja elintasoerot repeä käteen.

Esa-Pekka Salonen

- Lontoon filharmoniaorkesterin ylikapellimestari. Asuu Los Angelesissa Yhdysvalloissa, missä hän on myös tehnyt merkittävän uran.

- Salonen onSuomen näkyvimpiä klassisen musiikin hahmoja. Viime syksynä hän aloitti myös viisivuotisen kauden Suomen kansallisoopperan ja -baletin taiteellisena partnerina.

- Salosen uusi sellokonsertto saa Suomen ensiesityksensä Juhlaviikkojen ennakkokonsertissa Kansallisoopperassa perjantaina säveltäjän itsensä johtamana. 

Salonen muistutti, että Suomessa esimerkiksi työväenliikkeen pitkäaikainen tavoite oli, että myös köyhemmällä kansanosalla on mahdollisuus nauttia kulttuurista.

– Räätäli Halmeen (hahmo Täällä Pohjantähden alla -kirjasta) yksi suurimmista motoista oli, että meillä täytyy olla oikeus kulttuuriin kuten herrasväellä.

Oman elämän arvo voimistuu

Salonen paheksuu tapaa, missä korkeakulttuuria yritetään mitata erilaisin ”yksinkertaisin menetelmin", kuten pelkkien kuuntelija- tai katsojalukujen kautta.

– Täytyy ajatella, millaisessa yhteiskunnassa halutaan asua ja minkälaista elämää eletään. Olennainen kysymys on elämän arvo ja ihmisen oma kokemus elämänsä arvosta.

– Jos istuu kuuntelemassa vaikka oopperaa tai sinfoniaorkesteria, niin oman elämän arvon kokemus tulee intensiivisemmäksi, Salonen kertoi.

Toisaalta Salonen muistutti myös, ettei korkeakulttuuri ole mikään lääke, jota voisi pakkosyöttää ihmisille, koska se on hyväksi.

– En ole sitä mieltä, että kaikkien pitäisi tykätä samasta asiasta.

Salonen paljasti inhonneensa nuorena sekä rock- että pop-musiikkia. Nykyisin hän kertoo kuuntelevansa mielellään esimerkiksi indie-tyylistä rockia.

– Elämässä on useimmiten niin, että nuorena ollaan äärimmäisiä suuntaan tai toiseen, mutta kun tulee vanhemmaksi, sitä huomaa, että totuus onkin niin sanotulla harmaalla alueella välimaastossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.