Erikoishaastattelu: Urpilainen väläyttelee EU:lle uusia rooleja ja kommentoi presidentin EU-kritiikkiä –"Olen aina arvostanut Niinistöä kansakunnan unilukkarina"

Jutta Urpilainen puolustaa Euroopan unionin kritisoitua elvytyspakettia 0:48
Näin EU-komissaari Jutta Urpilainen kommentoi EU:n elpymispakettia elokuussa. Koko haastattelu on nähtävissä Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa 31.8. kello 17 alkaen.

EU-komissaari Jutta Urpilainen ei ole Niinistön tavoin huolissaan EU:n perussopimusten noudattamisesta. Hänen mukaansa EU-päätöksiä on edeltänyt perusteellinen harkinta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ilmaisi aikaisemmin suurlähettiläspäivillä huolensa EU:n perussopimusten tulkinnanvaraisesta noudattamisesta.

Niinistö muistutti puheessaan, ettei EU:n budjettia ollut määrä rahoittaa lainarahalla.

– Kävikö niin? Säännöt perussopimuksissa ovat kyllä ennallaan, mutta tosiasiallinen tilanne näyttää hyvin toiselta. Nuo taloudenpidon keskeiset periaatteet ovat vuosi vuodelta liudentuneet, osin kokonaan kadonneet, Niinistö otti kantaa puheessaan.

MTV Uutisten haastattelussa Urpilainen ei ilmaissut olevansa huolissaan EU:n perussopimusten tulkinnanvaraisesta noudattamisesta.  

– Olen itse hyvin sääntöuskovainen ja pidän tärkeänä, että sovitusta pidetään kiinni. Samalla koen, että sääntöjen puitteissa on tärkeää tehdä kaikki voitava. Koronakriisi ei ole yhdenkään yksittäisen jäsenmaan huonon taloudenpidon tulosta ja pidän tärkeänä, että poikkeuksellisessa tilanteessa löydetään poikkeuksellisia keinoja. 

– Olen ollut läsnä keskusteluissa, joissa oikeudellista perustaa on käyty läpi. Päätösten taustalla on ollut perusteellinen harkinta myös perussopimusten näkökulmasta, Urpilainen totesi.

"Politiikkaa tehdään ajassa"

Urpilaiselta tiedusteltiin haastattelussa myös sitä, voidaanko tulkinnanvaraista perussopimusten noudattamista laajentaa joissain tilanteissa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralle.

– Totta kai politiikkaa tehdään ajassa. Ajattelen, että perussopimukset muodostavat raamin, jonka puitteissa toimimme. Maailma muuttuu ja kohtaamme ennalta arvaamattomia tilanteita. Näihin poliittisten päätöksentekijöiden ja vastuunkantajien täytyy löytää uusia ratkaisuja. Näin on tehty myös koronakriisin yhteydessä. 

Urpilaiselta kysyttiin myös, ymmärtääkö hän presidentti Niinistön esittämää huolta EU:n perussopimusten noudattamisesta. Urpilaisen mukaan Niinistön kritiikki ei kohdistunut suoraan elpymispakettiin.

– Olen aina arvostanut Niinistöä kansakunnan unilukkarina, joka haluaa nostaa keskusteluun uusia, kriittisiäkin näkökulmia. Itse en kokenut, että hänen puheenvuoronsa olisi liittynyt niinkään heinäkuiseen päätökseen. Niinistö näkee tässä pidemmän aikavälin filosofisempaa huolta ja liittää keskustelun tähän. Hänellä on oikeus tätä keskustelua käydä.

Huoltovarmuus EU:n harteille?

Urpilainen vastasi kysymykseen siitä, ollaanko EU:ssa menossa kohti tilannetta, jossa esimerkiksi turvallisuuskysymykset siirtyvät kansalliselta tasolta kohti laajempaa EU:n vastuunottoa¨.

– Mielestäni koronakriisi on hyvä esimerkki siitä, että meillä on useita uusia uhkia sotilaallisten uhkien osalta. Kokonaisturvallisuus edellyttää laaja-alaisia toimi sekä Euroopan union tasolla että kansallisella tasolla. Esimerkiksi huoltovarmuus on kysymys, josta tullaan varmasti keskustelemaan kriisin jälkeen. 

Urpilaisen mukaan koronakriisin jälkimainingeissa tullaan todennäköisesti pohtimaan sitä, voisiko Euroopan unionilla olla rooli huoltovarmuuden turvaamisessa.

Tähän mennessä huoltovarmuus on ollut pääsääntöisesti valtioiden vastuulla. 

Lue myös:

    Uusimmat