Erikoiset faktat Thaimaasta – muista nämä matkalla!

Mitä Thaimaahan matkaavan kannattaa muistaa, miten kannattaa käyttäytyä jotta saa kunnioitusta paikallisilta?

Suomalaisten suosikkikohde Thaimaa eroaa ilmastonsa lisäksi myös kulttuuriltaan paljon Suomesta. Thaimaassa oppaana työskennellyt Finnmatkojen laadunkehityksen ja tuotetuen esimies Taru Kulonpää kertoo, miten Thaimaan matkaan kannattaa varautua, jotta matka sujuu mahdollisimman jouhevasti. Esimerkiksi Krabin alueella asuu suomalaisille eksoottisia apinoita, joita kotimaassa näkee vain Korkeasaaressa.

–Apinat ovat todella sympaattisia katsella, mutta erittäin taitavia taskuvarkaita. Ne myös levittävät purressaan vesikauhua, joten ne saattavat olla vaarallisiakin. Apinoita ei kannata ruokkia, sillä silloin niistä saa huonoja kavereita. Apinoihin kannattaa pitää pieni etäisyys, opastaa Thaimaassa oppaana työskennellyt Finnmatkojen laadunkehityksen ja tuotetuen esimies Taru Kulonpää.

Apinoiden hyökkäämistä tai puremista ei tarvitse erityisesti pelätä, mutta jos niitä lähtee ruokkimaan, tekee sen omalla vastuulla. Kyseessä on kuitenkin eksoottinen villieläin, jota on paras vain katsella.

– Apinoiden puuhailua voi seurata, kunhan pitää maalaisjärjen päässä. Apinat ovat myös ovelia laukkujen kanssa. Jos jättää laukun vahtimatta rannalle lähtiessä, apinat käyvät kurkkaamassa löytyisikö sieltä banaania tai vastaavaa, muistuttaa Kulonpää.

Myös Thaimaan liikennekulttuuri voi hämmentää, mutta sitä ei kannata omaksua itselleen.

–Väittäisin, että liikenne tulee aikamoisena sokkina meille suomalaisille, ja siihen kannattaa henkisesti varautua. Paikallisia näkee useaa sukupolvea yhden skootterin päällä. He ovat tehneet sitä syntymästään asti ja ikävä kyllä heillekin joskus käy vahinkoja. Silti meikäläisille ei ole fiksu ratkaisu lähteä liikkumaan samalla lailla.

Kunnioita kuningasta

Käytännöntietona on hyvä muistaa, että Thaimaan kuningas, vallassa vuodesta 1946 lähtien ollut Khun Bhumibol Adulyadej elää erilaisessa asemassa, kuin kuninkaalliset eurooppalaisessa monarkiassa.

– Kuningas on Thaimaassa suuri ja mahtava. Häntä rakastetaan täydestä sydämestä, eikä hänestä kannata sanoa pahaa sanaa. Myös kuninkaan kuvia pitää kunnioittaa. Kuninkaallisen perheen kunnioituskulttuuriin kannattaa siis perehtyä ennen matkaa, Kulonpää neuvoo.

Vaikka maassa ymmärretään, etteivät turistit aina ymmärrä paikallista kulttuuria, voi pienillä teoilla ja tekemättä jättämisillä saada kunnioitusta kohdemaan paikallisilta.

– Ei kannata lähteä kyselemään ventovieraalta thaimaalaiselta mielipiteitä kuninkaasta, se ei ole soveliasta.

Lisäksi esimerkiksi rahankäytön kanssa tulee olla varovainen, sillä sekä seteleissä että kolikoissa on kuninkaan kuva.

– Kun jättää tippiä, ei vesilasia kannata laittaa setelissä olevan kuninkaan pään päälle.

Lasi tulee siis asetella rahan reunaan, jottei se koske kuninkaan päätä setelissä.

– Jos taas kolikko putoaa kassalla, ei sitä tule pysäyttää jalalla. Jalka on likainen elementti, ja kolikossa on kuninkaan kuva. Ei myöskään pidä astua kengällä kolikon päälle.

Värit ovat tärkeitä

Toinen hyvä kulttuuriin liittyvä tieto on värien tärkeys thaimaalaisille.

– Tätä ei tarvitse muistaa missään, mutta on mielenkiintoista tietää, että Thaimaassa värien merkitys on suuri. Jokaiselle päivälle on oma värinsä. Olen itse esimerkiksi syntynyt lauantaina, joten värini on violetti. Syntymäpäivän värillä on tietynlainen merkitys, joka määrittää millainen ihminen on.

Thaimaan kuningas on syntynyt maanantaina ja päivän väri on keltainen. Kuninkaan päivää vietetään 5. joulukuuta, jolloin juhlitaan myös isänpäivää ja itsenäisyyspäivää.

– Silloin kaikki käyttävät keltaista, monilla paikallisoppaillakin on keltaista väriä yllään kuningasta kunnioittaen. Teiden varsilla on Thaimaan lippujen ohella keltaisia lippuja.

Päivän ajoittuminen Suomen itsenäisyyspäivän hollille on harmillista maassa silloin oleville suomalalaisille.

– Suomen itsenäisyyspäivä osuu seuraavalle päivälle, mutta sitä ei ole soveliasta juhlia isoin juhlallisuuksin, jottei viedä kunniaa pois kuninkaalta siltä ajalta, muistuttaa Kulonpää.

Vinkit antoi Finnmatkojen laadunkehityksen ja tuotetuen esimies Taru Kulonpää, joka on toiminut Thaimaassa oppaana, asiakkaiden kuljettamiseen liittyvien asioiden traffic-vastaavana, sekä opastiimin esimiehenä.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat