Erikoinen sotku Kuopiossa – tähtikolmikko sivussa isosta europelistä: "En halua heittää ketään bussin alle"

Kuopion Palloseuralta puuttuu kolme avainpelaajaa torstai-illan Konferenssiliigan karsintaottelusta pohjoisirlantilaista Derry Cityä vastaan, vahvistaa toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen MTV Urheilulle.

Savon Sanomat kertoi keskiviikkona, etteivät avauskokoonpanon topparit Ibrahim Cisse ja Collins Sichenje sekä vasen laitapuolustaja Clinton Antwi olleet vielä saaneet tarvittavaa viisumia matkustaakseen Britanniaan.

– Eihän se hyvä uutinen ole. Jos eivät vielä tänään (keskiviikkona) saa viisumeita, niin he eivät todennäköisesti ole mukana torstain pelissä, harmitteli KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara SS:lle.

Heiskanen vahvisti MTV Urheilulle torstaina, ettei avainkolmikon tilanne lopulta ratkennut ajoissa. Norsunluurannikkolainen Cisse, kenialainen Sichenje ja ghanalainen Antwi seuraavat kaikki illan Derry City -ottelua täten Suomesta.

– Olisimme ehkä saaneet heidät nippanappa peliin, mutta ottaessa huomioon matkan, jonka he olisivat joutuneet sen eteen tekemään, eivät he olisi olleet ehkä parhaimmillaan, Pohjois-Irlannista tavoitettu Heiskanen kertoo MTV Urheilulle.

– Heidän olisi pitänyt matkustaa aluksi autolla Helsinkiin ja lentää sieltä Amsterdamin kautta Dubliniin, mistä olisi ollut vielä reilun kolmen tunnin ajomatka paikalle. Päätimme, ettei tämä jää heistä kiinni. Meillä on hyvä joukkue ja olemme valmistautuneet hyvin peliin. Sitten on tuoreita miehiä myös sunnuntaina (KTP:ta vastaan).

Kaikki kolme pelaajaa ovat pelanneet tärkeää roolia savolaisten alakerrassa tällä kaudella. Veikkausliigassa Antwi ja Cisse ovat saaneet kenttäpelaajista eniten peliaikaa, kun taas Sichenje seitsemänneksi eniten.

– Heitä varmaan harmittaa, mutta jokainen heistä on ammattilainen, eikä kukaan heistä kamppaile ensimmäistä kertaa viisumien kanssa. He ymmärtävät varmasti systeemin, eikä tämä ole joukkueeseemme millään tapaa vaikuttanut, Heiskanen toteaa kysyttäessä pelaajien suhtautumisesta tilanteeseen.

Käsittämätön rumba

KuPSin kannattajat eivät keskiviikkona ilahtuneet kuullessaan, että viisumiasiat olivat jälleen kerran osoittautumassa seuralle ongelmaksi. Viime vuonna Simo Valakarin luotsaama KuPS joutui pärjäämään ilman kahta afrikkalaispelaajaansa Moldovassa, edeten otteluparista kuitenkin onnekseen jatkoon.

– Mitä viime vuoden Moldova-tapaukseen tulee, ovat nämä aina erilaisia tilanteita. Aina se ei ole meidän päästä kiinni. Kaikki mahdollinen mitä osattiin, niin koitimme vaikuttaa – Uefasta ja Britannian suurlähetystöstä lähtien. Prosessi on hankala ja monivaiheinen, Heiskanen sanoo.

– Tämän vuoden tapauksessa pelaajien oli käytävä Tukholmassa ja sinne oli varattava aika. Lähetimme heidät sinne antamaan biotunnisteet, jolloin prosessi vasta lähtee liikkeelle. Sen jälkeen tieto menee jonnekin Englantiin, jossa ne päätökset tehdään. Kun päätös on tehty, lähetetään se passiin kuuluva viisumitarra, joka saapuu ymmärtääkseni Saksasta. Tähän kaikkeen menee aikaa, eikä se aika nyt vain riittänyt.

Konferenssiliigan toisen kierroksen otteluparit arvottiin jo 21. kesäkuuta. Suomen Cupin voittanut KuPS sai toisen karsintakierroksen vastustajalleen kuitenkin vahvistuksen vasta 20. heinäkuuta, kun Derry City voitti avauskierroksella färsaarelaisen HB Torshavnin.

– Tämä oli hieman poikkeuksellinen rasti muutenkin. Oli hankaluuksia lentojen ja hotellien löytämisen kanssa, koska se aikaikkuna toimia oli niin lyhyt. Käytännössä meille jäi kaksi arkipäivää aikaa hoitaa asiat sen jälkeen kun selvisi, että tulemme Derryyn. Totta kai olimme ottaneet niistä ennakkoon selvää, mutta mitään peruutusoikeuksia varauksiin ei näin isolle ryppäälle heru.

Heiskasen mukaan seurajohto aikoo pohtia myöhemmin keskenään, missä viisumiongelmassa mentiin vikaan. Seura on kuitenkin aloittanut jo seuraavan prosessin siltä varalta, että se kohtaisi Konferenssiliigan kolmannella karsintakierroksella kazakstanilaisen Tobol Kostanayn.

– En halua heittää ketään bussin alle, eikä siihen ole syytäkään. Tämä on muutenkin ihan väärä aika ja paikka analysoida, olisiko jonkun asian voinut tehdä paremmin. Se on katsottava rauhassa. Minun ymmärrykseni on, että kaikki mahdollinen tehtiin pelaajien saamiseksi paikalle, mutta se ei vain riittänyt, Heiskanen jatkaa.

Nyt Heiskasen keskittyminen on illan isossa vierasottelussa Irlannin pääsarjassa kolmantena olevan Derry Cityn vieraana. Paikan päällä on tullut vastaan jo lukuisia kuopiolaiskannattajia, joita odotetaan katsomoon ainakin toista kymmentä.

– Meillä on sellainen kuva, että vieraskannattajia saapuu Suomesta 20-30, mutta Derryn mukaan yli 60 lippua on ostettu meidän fanikatsomoon. Ovatko loput sitten suomalaisia vai paikallisia, en tiedä!

Lue myös:

    Uusimmat